Ревюта
Група: Thunderstone      Албум: Apocalypse Again      Автор: Sharon      Март, 2016
Thunderstone - Apocalypse Again

С напредването на 2016-а забелязваме приятна тенденция – въпреки все така издаваните на конвейер пауър метъл албуми, преди средата на годината сме похвалили малко, но ключови за жанра попадения като Rhapsody of Fire, Avantasia и Serenity. Героите на деня обаче са Thunderstone – същите финландци, които хитро използваха наследството на Stratovarius, за да пробият и на Евровизия.

Напускането на оригиналния вокалист Pasi Rantanen преди почти десетилетие помрачи успеха на “Evolution 4.0” – най-изпипаната творба в дискографията на групата до момента. Последвалият го невзрачен “Dirt Metal” доведе до неизбежни асоциации със случващото се с други пауър метъл любимци – Masterplan, и по-конкретно Rick Altzi, на когото се падна честта да замества както Pasi, така и гръмогласния Jorn Lande... за да може двамата да се завърнат и да възродят групите в последствие.

Още от началото на албума си личи, че зареденият с енергия Pasi само чака повод да предаде заразителното си настроение върху колегите си. Въпреки кристално чистата продукция, “Apocalypse Again” е далеч от характера на вече обсъжданите рок опери и симфонични записи. Тавата също така не е и “Evolution 4.1” – вместо да се опитват да повторят успеха на най-грандиозния си опус, финландците бележат завръщането си като играят на сигурно със желязна сплав от мелодика, вокални еквилибристики и щедри клавишно-китарни дуели, издържани в най-добрите тенденции на европейския пауър.

Следвайки духа на ранните Sonata Arctica, Thunderstone черпят вдъхновение от класиците Stratovarius, записвайки скорострелни резачки като едноименната и “Wounds”, носещи едновременно носталгия и въодушевление. Групата е наясно с ограничения брой композиции (девет) и не губи време в излишни пълнежи. Среднотемповата “The Path” представя финландците в тяхната актуална, вече улегнала форма; “Fire and Ice” блести със запомнящ се припев и първокласни клавири от страна на Jukka Karinen. Разбира се, няма как да не отдадем полагащото се и на китарния маестро Nino Laurenne – основател, продуцент и главен композитор в Thunderstone. Изсвирените му като по учебник сола прибавят чудесна олдскуул добавка към типично скандинавската симфоника. Случайно или не, рокаджийските постановки на Pasi в “Higher” напомнят както на титаничния Jorn Lande, така и на общия им ментор Ronnie James Dio. По примера на повечето си албуми, Thunderstone закриват диска с продължителен епос – “Barren Land” обобщава чутото до момента с голяма доза мелодия, атмосфера и... цитат от “Франкенщайн” на Шели.

“Apocalypse Again” звучи все по-добре с всяко следващо слушане. Албумът е плашещо пристрастяващ – дотолкова, че да можем спокойно да простим дългото чакане. Ако не друго, то поне този път си струваше. Thunderstone се завръщат с гръм и трясък, представяйки майсторски изпълнен пауър метъл опус, способен да задоволи и най-капризните фенове.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт