Ревюта
Група: Dark Funeral      Албум: Where Shadows Forever Reign      Автор: Warrior Of Ice      Май, 2016
Dark Funeral - Where Shadows Forever Reign (ревю от Metal World)

Dark Funeral винаги са се отличавали сред масата скандинавски блек метъл изверги със своя специфичен усет за мелодия и високия перфекционизъм, с който са изградени творбите им. Отвъд задължителните сатанински послания и визуални атрибути, които отдавна вече не стряскат никого, имаме една група, способна да предложи забележително сериозно музициране, без да излиза от рамките на жанра с прогресарски, електронни или други залитания. Шведският квартет продължава успешно да прилага доказаната формула и в шестия дългосвирещ запис в рамките на 20-годишната си кариера.

Макар де факто да не изобретява нищо качествено ново дори що се отнася до параметрите на собствения им стил, “Where Shadows Forever Reign” е най-концентрираният и въздействащ опус на Dark Funeral поне от епохалния “Diabolis Interium” насам. Седемте години мълчание след “Angelus Exuro pro Eternus” са дали очаквано качествен резултат под формата на девет внимателно изпипани парчета, обединени от почти концептуално звучене и настроение. Още на първо слушане те разкриват дълбочина, от която е трудно да изплуваш, освен ако не си посветен в същите онези тъмни изкуства, залегнали в основата им.

Като единствен представител на оригиналния състав и негов едноличен лидер, Lord Ahriman уверено ни води през изливащите се от песните талази лепкав мрак и заедно с дългогодишния си сподвижник Chaq Mol завихря помитащи китарни виелици, които приятно напомнят на добрите стари Dissection. С много силно представяне се разписва и новият фронтмен Andreas “Heljarmadr” Vingbäck, който се показва като достоен заместник на титаничния Emperor Magus Caligula и придава усещане за мощ на бездруго енергичната музика. Перфектната студийна продукция позволява на многопластовия строеж на композиции като “As One We Shall Conquer”, “To Carve Another Wound” и “Nail Them to the Cross” да блесне с всичките си майсторски смени на ритъм и темпо. “Unchain My Soul” и “The Eternal Eclipse” съчетават брутален устрем с отстъпления в посока на преоткрита мелодичност, демонстрирайки, че същата спокойно може да бъде постигната и без включването на клавир. Церемониалното изложение на “Beast Above Man” и “Nail Them To The Cross” се изражда в безмилостните бластбийтове на Dominator, а елегичната “As I Ascend” и среднотемповата “Temple of Ahriman” внасят важно разнообразие в заобикалящия ги звуков ураган.

“Where Shadows Forever Reign” утвърждава Dark Funeral като една от малкото стабилни опори на мелодичния блек метъл в период, обрекъл този някога жизнен жанр на хронично забвение. Неподправено тревожната, убедителна атмосфера на албума рисува пред слушателя древни и загадъчни пейзажи, изходът от които е скрит зад лабиринт от затънтени горски пътеки и олтари с човешки жертвоприношения. С толкова предани следовници, Козелът няма как да не е доволен.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт