Ревюта
Група: Lacuna Coil      Албум: Delirium      Автор: Arwen      Юни, 2016
Lacuna Coil - Delirium (ревю от Metal World)

Промяната не е непременно нещо хубаво, но пък почти винаги води до нови резултати. Вероятно от този принцип изхождат и Lacuna Coil в своя осми студиен запис. Нещо повече, италианците не просто са заложили на различното, а сякаш са достигнали някакъв повратен момент в своята кариера, в който или продължават по отъпканата пътека, или е време да направят обратен завой по “черния път”. Избирайки втория вариант, групата е наясно с неизбежните рискове, но те сякаш са поставени наравно с възможността от поредния еднообразен албум с етикет “творчески застой”.

Тук е моментът да предупредя: ако очаквате танцувалните радио хитове с поп елементи, станали малко или много част от облика на бандата, ще останете неприятно изненадани. “Delirium” е пропит с мрачна и зловеща атмосфера, канеща слушателя да пристъпи в новоиздигнатия “lacuna-санаториум”. Замислен и реализиран като концептуален, албумът ни въвлича в най-тъмните кътчета на човешкото съзнание, обрисуващ ежедневните форми на лудост, с които сме принудени да се сблъскваме.

Откриващото парче “The House of Shame” буквално предизвиква шок и объркване. След 14-секундното лирично встъпление, Andrea Ferro надава мощен и безмилостен рев, съпътстван от доста готик китарно-ударна секция, а на техния фон се извисява ангелският глас на прекрасната Cristina Scabbia. Общо взето такава е концепцията и на целия запис – игра между “красавицата” и “звяра”, между тежките и чистите вокали. Прави впечатление, че Andrea все по-често излиза на преден план и доминира със своите гласови възможности. “Broken Things” продължава с насечените ритми, докато едноименната “Delirium” залага повече на еднообразие, опростеност и бързо запомнящ се припев. Мрачната атмосфера в “Blood, Tears, Dust” е успешно подсилена от почти извънземния глас на Scabbia, за чийто фон служат магично звучащи готик клавири. В “Downfall” изявата e изцяло предоставена на нежната вокална половинка на групата, което автоматично носи изящество и мелодичност, както и напомняне за типичния Lacuna звук. Зловещата “Take Me Home” буди неизбежни асоциации с най-кошмарните филми на ужасите със своя хор от детски гласчета, който ни приветства сякаш от лунапарка на лудостта. В “You Love Me ‘Cause I Hate You” се усеща комуникацията между Andrea Ferro и Cristina Scabbia – тя с по-ниски вокали, като че ли опитвайки се да укроти надигащия се срещу нея звяр. “Ghost in the Mist” и “My Demons” се завръщат към насечените и агресивни китарни и ритъм партии и тежките груув вокали, редуващи се с нежния и чист глас на красивата фронтдама. “Claustrophobia” се явява повече като препратка към старите неща на групата, в добавка с клавири и подържан басов ритъм, постепенно водещ към мелодично китарно соло. Закриващата “Ultima Ratio” доизгражда облика на албума, като отново набляга на насечени барабанни откоси, яростни вокали и извисяващата се като ангел фигура на Cristina Scabbia.

“Delirium” определено е най-тежката и агресивна творба, издавана някога от Lacuna Coil. Самата Cristina в интервю споделя, че това не е просто нова глава, а началото на нова книга в живота на групата. Дали това е така, предстои да разберем, но едно е сигурно – тази промяна вдъхва нови сили, нова посока и облича иначе познатия стил в нови дрехи. Макар и труден за приемане и наситен с мрачно настроение, “Delirium” има невероятното свойство да става все по-пристрастяващ с всяко следващо слушане.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт