Ревюта
Група: Fates Warning      Албум: Theories of Flight      Автор: Alice      Юли, 2016
Fates Warning - Theories of Flight (ревю от Metal World)

Fates Warning е една от малкото групи от американската прогресив метъл вълна, която за повече от три десетилетия – без се разпадне перманентно, без да разочарова и без да прави твърде резки стилови завои – успява да остане един от най-качествените представители на жанра. Дори след многобройните промени в състава и близо 10-годишната дупка в студийната им дискография, след кариерния рестарт с “Darkness in a Different Light” през 2013-а, колелото отново се върти с пълна сила. “Theories of Flight” е поредният силен тласък напред.

Албумът започва със заблуждаващо меланхоличното начало на “From the Rooftops”, акомпанирано от неповторимите вокали на Ray Alder, които постепенно проправят път на познатите мощни рифове на Jim Matheos и плътната китарна мелодия с участието на хеви метъл солата на Frank Aresti, който има принос към част от композициите, но напуска групата след записите. Последвалата “Seven Stars” е една от по-праволинейните им, но запомнящи се песни с пауър метъл настроение, докато “SOS” започва да разчупва концепцията с необичайно мрачните и психеделични рифове, които придават интересен нов нюанс. След това “The Light And Shade Of Things”, подобно на отварящото парче, в началото си поема в меланхолична прог-рок насока, но се развива по традиционната рецепта, в която магнетичният глас на Ray Alder играе ролята на основна съставка. И сякаш звучи по-чисто и сигурно от всеки друг път. В “White Flag” към Jim Matheos и Frank Aresti се присъединява и концертният китарист на бандата – Mike Abdow, като тримата заедно образуват впечатляващо модерно и технично звучащо китарно трио. Китарата отново е на преден план и в “Like Stars Our Eyes Have Seen”, където цялостното настроение силно напомня на това в “Darkness in a Different Light”. Предпоследната “The Ghosts Of Home” и едноименният инструментал “Theories of Flight” несъмнено са сред най-експерименталните парчета в записа с най-силен сантиментален и емоционален заряд и постоянна смяна на стиловата посока, които слагат достоен финал на албума.

Три години след завръщането си, американците са още по-зрели, все по-уверени и отново не изневеряват на класата си. 12-ият им запис е типичен и пълнокръвен Fates Warning, в същото време отворен към модерното и в крак с времето, по един ненатрапчив и естествен начин. Формулата на успеха им, преоткривана и затвърдена през годините, и този път работи безотказно. Присъстват всички очаквани елементи, гравитиращи най-вече около корените на класическия прогресив, но в случая на Fates Warning постоянството е доказано по-печеливша стратегия от рисковите експерименти. Затова и теорията на летенето не е просто теория. С “Theories of Flight” те излитат отново до върха на прогресив метъла – там, където винаги е трябвало да бъдат.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт