Ревюта
Група: Delain      Албум: Moonbathers      Автор: Sharon      Юли, 2016
Delain - Moonbathers (ревю от Metal World)

Let the earth cover me
Angels will call for me
But in time, not tonight...

Едва има по-подходящ цитат, с който да опишем днешния статут на Delain. Напук на имитаторите и групите-еднодневки, чиито имена не се и стараем да помним, в рамките на десетилетие холандците израснаха от проект с известни вокалисти (“Lucidity”) до знакова за модерния симфоничен метъл група. Без съмнение, 2016 е годината на Delain – EP, нов албум, юбилеен концерт и предстоящо DVD са само част от динамичната програма на Charlotte Wessels, Martijn Westerholt и компания.

С вече не толкова обновен състав, Delain записват “Moonbathers” по музикалния модел на “April Rain” и чудесната продукция на “The Human Contradiction”, разчитайки на актуален микс от симфоничност и поп, а песните от издаденото по-рано през годината EP “Lunar Prelude” (“Suckerpunch”, “Turn the Lights Out”) задават вярна насока за музикалното развитие в петия им студиен албум.

Откриващата “Hands of Gold” е същински опиат за сетивата – симфоничността на Nightwish и саундтракови мотиви а ла “Карибски пирати” дават еднозначна представа за намеренията на Delain. Китаристката Merel Bechtold и нейният брат по оръжие Timo Somers контрират поп елементите с тежка рифовка, докато Charlotte се впуска във вокален дует с гръмогласната Alissa White-Gluz (Arch Enemy), гостувала и в предшественика на “Moonbathers”. “The Glory and the Scum” посреща с Kamelot-ски риф, ударен припев и технична импровизация между струните на Timo и клавишите на маестро Westerholt. “Hurricane” сякаш ни подготвя за минималистичната пиеса “Chrysalis”, където Charlotte отпуска гласа си до неузнаваемост; шизофреничните обертонове в текста са подсилени от ефекта от пианото на Martijn, твърдо решен да нажежи обстановката до червено – идеален момент за бомбастичното дуо “Fire with Fire” / “Pendulum”. Химновата мелодичност в “Danse Macabre” идва като дългоочакван подарък за рождения ден на всички любители на симфоничната сцена, в чиито съзнания Delain рисуват картини за Смъртта с майсторството и замаха на класическата Нидерландска школа. Бандата се чувства в свои води до такава степен, че си позволява да направи кавър на “Scandal” (Queen) – опасен ход, предвид легендарния статут на оригинала. И все пак, ако има съвременна група, доближаваща се по идея до симфо-поп хомогенността в наследството на Freddie, това е именно Delain. Без да копират, холандците представят свой собствен прочит на парчето, преди да закрият с атмосферичното аутро “The Monarch”.

Лирическото послание за бъдеща промяна от края на албума кореспондира с метаморфозите на самите автори и ни оставя в размисъл за бъдещето им. Но тъкмо тук се крие красотата на бандата – с постоянно различни състав и концепция, те могат да бъдат каквито си искат, а ние ще сме с тях, за да сме част от магията, наречена Delain.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт