Ревюта
Група: Bloody Hammers      Албум: Lovely Sort of Death      Автор: Alice      Август, 2016
Bloody Hammers - Lovely Sort of Death (ревю от Metal World)

И ето че най-сетне в забравените напоследък готик и даркуейв течения вятърът довява дългоочакваната глътка свеж въздух. Американците Bloody Hammers съществуват от четири години, за което време създават и същия брой албуми, но едва с “Lovely Sort of Death” вече е сигурно, че са все по-близо до това да открият себе си. А олдскуул звученето на новата им окултна приказка те запраща право в сърцето на 80-те – по един красив и носталгичен маршрут, с лека и загадъчна усмивка.

На първо слушане и още в откриващата “Bloodletting On the Kiss” веднага изпъкват явните вдъхновения, почерпени от групи като Tiamat, The Cure и Type O Negative, но представени колкото в ретро и автентична светлина, толкова в модерна и хитова – сякаш с единия крак в миналия век и с другия в настоящия. Освен най-уверено звучащата и изчистена музикална концепция в дискографията им, “Lovely Sort of Death” е и най-забележителният опит на мултиинструменталиста Anders Manga да се върне назад към наследството си, умело добавяйки и своя меланхоличен усет. За момент “Lights Come Alive” придава позитивна нотка с Peter Steel-ските си романтични напеви, но цялото временно щастие става на пух и прах в дуумаджийската “The Reaper Comes”. От “Messalina” натам отново надделяват готик вдъхновенията, които впрочем май им отиват повече. Доказателство за това са и по-забележителните моменти до края на записа, а именно антиподът на собственото си заглавие – смазващата “Ether” и дарк епиката “Shadow Out Of Time”.

Едни от малкото минуси са монотонността и еднообразната постройка на песните, които се забелязват най-силно към петата песен, но все пак най-важно тук е усещането. Тъмнината, морбидната атмосфера и готическият ужас са все неща, които албумът притежава в изобилие. Липсата на особена виртуозност се дължи на все по-далечното бягство на Bloody Hammers от психеделичната музика и дуум метъла, за сметка на приближаването им към готика, което се оказва все по-правилно решение. С няколко думи – не, “Lovely Sort of Death” не е шедьовър. И не, определено не е новият “October Rust”, но със сигурност си заслужава вниманието. Защото го печели достойно с всеки сивкав нюанс на печалния си мрак.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт