Ревюта
Група: Devin Townsend Project      Албум: Transcendence      Автор: Killer Rose      Септември, 2016
Devin Townsend Project - Transcendence (ревю от Metal World)

Devin Townsend няма нужда от представяне. През обширната си кариера канадецът успя да покрие немалка част от всички възможни жанрове в метъла и рока, да създаде собствена вселена от неземни концепции, да си спечели множество последователи и да докаже, че да си откачен невинаги е толкова лошо. Фактът, че Devin реши да си даде почивка от две години, говори за по-специфична подготовка при композирането, записването и издаването на поредния му опус, озаглавен “Transcendence” – особено имайки предвид обичайната му продуктивност. Презареждането на творческите му батерии се оказва напълно оправдано – актуалната творба звучи свежо и носи страхотен заряд.

Типично за него, в “Transcendence” присъстват интересни препратки към други епизоди от кариерата му. Това обаче далеч не прави албума зависим от разчитането и разбирането на стари схеми. Напротив – новата тава е истински подходяща и за меломани, които сега прослушват музиката му за първи път, тъй като обхваща немалка част от възможностите и харизмата на маестрото. За почитателите на екстремната музика “Transcendence” не е тежък запис, или поне не толкова тежък, колкото “Deconstruction” или “Z2”. Повече се доближава до “Infinity” и “Terria”, примесени с достъпността на “Epicloud”. Продукцията, както винаги, не е за всеки – типичната липса на силен бас може да подразни неподготвените, но на привикналите едва ли ще направи впечатление. И все пак ударните инструменти звучат доста по-балансирано, а “стената от звук” отново е на ниво.

Албумът се открива от преработка на “Truth” – парче, издадено за първи път преди цели 18 години. Актуалният му аранжимент е значително по-атмосферичен и ангажиращ, а възможностите на съвременното продуциране го изкарват от стъкления аквариум, в който беше затворено досега. “Stormbending” демонстрира талантите на Devin Townsend със сложната си структура и космическата атмосфера. “Failure” е значително по-тежка с джент рифа си, намирайки продължение в “Higher”, която успява да изведе това звучене до още по-интересни крайности. “Secret Sciences” е класическа прогресив композиция, която би се вписала перфектно в “Terria”, докато “Stars” ни препраща към “Epicloud” с директната мелодия, която веднага завърта слушателя в един хипнотизиращ кръг от емоции. В нея чуваме отново и красивият глас на Anneke van Giersbergen, вече превърнала се в дългогодишен музикален партньор на канадския майстор. Заглавната пиеса отговаря на името си и представлява една духовна и атмосферична интерпретация на жанра. “Offer Your Light” е може би най-необичайното и хитово парче тук, което може да изостри чувствата на екстремистите, преди албумът да бъде закрит от “From The Heart”, даваща едно завършено обобщение на всичко чуто.

“Transcendence” далеч не е революционен труд, но сам по себе си той носи магията, типична за Devin Townsend, и разкрива красотата си след множество слушания. Освен това, той е поредното парче в пъзела, който лудият гений се опитва да нареди от две десетилетия насам.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Donzezi
Нареди го той пъзела в Пловдив на Античния.....

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт