Ревюта
Група: Opeth      Албум: Sorceress      Автор: Alice      Септември, 2016
Opeth - Sorceress (ревю от Metal World)

“Свеж и старинен, прогресивен и познат. Тежък и спокоен. Точно както ни харесва.” Това е описанието, което Mikael Åkerfeldt дава за “Sorceress”. Колкото и объркващо да звучи, това е може би най-точното определение на неопределимото. Този път вихрушката от стилови, вътрешни и външни, музикални и емоционални влияния е по-заплетена от всякога. И става все по-невъзможна за поставяне в каквито и да е рамки. Но ключовата фраза тук е “както ни харесва”. Така е било винаги и явно така ще бъде и занапред, а лудият гений Åkerfeldt ще продължава да твори единствено и само това, което му харесва. Защото за истинското изкуство няма граници, планове и правила. За Opeth още по-малко.

Безспорно 2011-а година е абсолютната повратна точка в кариерата им до момента. Всички предишни наченки на музикална шизофрения, тихо потискани преди, напълно се отприщват в “Heritage”. Албумът без аналог, пълен парадокс на самия себе си, който и до ден днешен остава необясним, но същевременно твърде интригуващ, за да бъде подминат. След него “Pale Communion” донякъде потушава лудостта и връща познатото, като стремително повежда Opeth по новата им творческа пътека. Тя ни довежда до “Sorceress” – балансираната смесица между двата му предшественика. В него присъстват и невъздържаността на “Heritage”, и нежната меланхолия на “Pale Communion”, съчетани в едно много по-хармонично и концентрирано цяло.

“Sorceress” показва колкото нечувани досега експерименти, толкова и познати препратки. Независимо колко различно звучи, всичко винаги се върти около ядрото, която ги прави това, което са. Да, няма ги тежките вокали, но това видимо не е краят на света. По-скоро е началото на новия. Защото ги има ги нежните инструментални мелодии в “Persephone” и “Persephone (Slight Return)”. Има ги красивите вокали в “Will O The Wisp” и “Sorceress 2”. Присъстват и запечатващите се в съзнанието рифове в едноименната песен и традиционно прогресарската “The Wilde Flowers”. Както и красивите сола на “Chrysalis” и умопобъркващите неравноделни ритми на “Strange Brew”. Не липсват и фолклорните елементи в “The Seventh Sojourn” и симфоничните елементи в “A Fleeting Glance” и “Era”. Има го композиторският гений, несравнимите мелодии и неочакваните обрати.

Гениалната смесица между новото и старото компенсира всичко оставено в миналото и говори за още по-обещаващо бъдеще. Няма нищо лошо в това да се върнеш там, където всичко е започнало, особено когато се прави с класата и уменията на музиканти като Opeth. Не е ясно дали тепърва откриват себе си, дали се връщат към корените на рок музиката, или създават нещо съвсем ново. Още повече, никой не знае какво следва. Противно на всички очаквания и на всякаква логика, шведите почти изцяло преминаха от едната крайност в другата – от неправолинеен, но достатъчно брутален дет метъл до почти изчистен и нежен прогресив рок. Най-важното е, че колкото и противоречиво да е всичко, Opeth все още са една от най-влиятелните съвременни групи, която неспирно се преобразява и развива. И продължава да пише история.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Стако
Красиво написано както винаги. Според мен този труд е една идея по-банален и от двата си предшественика. Има го лудото, но привкуса ми е на ръждиви окови, нещо потиснато. Все пак - значително по-качествено от повечето в жанра. Действително, далеч от разочароващо.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт