Ревюта
Група: Sirenia      Албум: Dim Days of Dolor      Автор: Killer Rose      Октомври, 2016
Sirenia - Dim Days of Dolor (ревю от Metal World)

2016-а година се оказа изключително успешна за групите с фронтдами. Интересни албуми чухме от Lacuna Coil (които решиха неочаквано да втежнят звученето си), Delain (които успяха да синтезират в един запис всички най-силни свои черти), Beyond the Black (които продължиха стремглаво напред след ударния си дебют), Epica (които издадоха един от най-завършените си шедьоври досега), Amaranthe (които отново изтормозиха тесногръдите метъли с първокласните си модерни поп експерименти) и Diabulus In Musica (които все по-упорито доказват, че и държава като Испания има място на симфо-метъл картата). Акцентът в това ревю обаче пада върху норвежките симфо-готик майстори от Sirenia, които издават осмия си албум “Dim Days of Dolor”, представяйки смело пред почитателите си пета поредна вокалистка, и то точно тогава, когато бяхме напълно свикнали с присъствието на Ailyn и бяхме готови да я приемем като постоянната певица на бандата. Уви, всяка приказка си има и своя край... (Някои други разказвачи иронично биха разказали и друго: “Вълкът козината си мени, но нрава – не.”)

Натискайки “play” обаче, не ни остава особено време да тъжим, защото още с първото парче “Goddess of the Sea” северняците ни завъртат в красивата си магия, която не ни пуска през целия почти 57-минутен запис. Колкото и изненадващо да е за някои слушатели, гласът на Emmanuelle Zoldan не е нещо дотолкова ново за групата, тъй като тя е участвала като част от оперния хор на Sirenia във всеки албум от “An Elixir for Existence” досега – тоест на практика, тя се явява вече най-дълго задържалата се певица в групата (макар и не пред главния микрофон). Изненадващо е разнообразието, което Emmanuelle придава на композициите – тя успява да интерпретира по свой собствен начин изказа на всяка една вокалистка, която е преминала през състава, със своя променлив мецо-сопрано глас: от нежната и елегантно готическа фраза на Ailyn, през поп оттенъците в гласа на Monika, та чак до класическото звучене на Fabienne и Henriette. Структурно, парчетата напомнят по-директния и събран стил на творби като “The 13th Floor” и “The Enigma Of Life”, но това не е за сметка на тежестта, натрупала се значително в последните две издания – напротив, получаваме един сполучлив синтез от двете крайности. Музиката в “Dim Days of Dolor” е достатъчно тежка, прогресивна и вълнуваща, макар и не толкова непредвидима. Крясъците на легендарния лидер Morten Veland са значително редуцирани, което е един от малкото минуси на тавата, но за сметка на това партиите му в “The 12th Hour” и “Playing with Fire” са изключително запомнящи се. Приятна изненада са чистите и мелодични мъжки вокали, които се прокрадват в редица песни и носят необходимата свежест. Те са особено вълнуващи в хитовата “Veil of Winter”, обречена да се превърне в концертен химн. Нейна конкуренция за сингловата позиция могат да бъдат разчупената “Treasure n’ Treason” и “Ashes to Ashes”, която сякаш най-буквално олицетворява илюстрираното на магнетичната обложка. Китарните партии са особено завладяващи и красиви в “Elusive Sun”, която най-смело се впуска в пътешествие до корените на Morten в първите албуми на Tristania и Sirenia. Приятна изненада е и закриващата балада “Aeon’s Embrace”, която успява като за последно да разгърне гласовия талант на певицата – обречена да се превърне в нова любимка на феновете.

“Dim Days of Dolor” е поредният точен изстрел в целта за готик/симфо групите тази година и със сигурност ще заеме достойни позиции в доста годишни класации. Междувременно с него Sirenia доказват, че винаги можем да очакваме нещо страхотно от тях, независимо от промените в състава, които така или иначе се превърнаха в традиция за проекта.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт