Ревюта
Група: Rudra      Албум: Enemy of Duality      Автор: Alice      Ноември, 2016
Rudra - Enemy of Duality (ревю от Metal World)

Новият албум на сингапурците Rudra се оказва едно от най-екзотичните открития на годината, която се появява в самия ѝ край. За група с близо четвърт век история и цели седем албума зад гърба си, определено им липсва популярност, но може би “Enemy of Duality” ще се погрижи за това.

Като едни от основателите на така наречения ведически метъл, Rudra съчетават цял куп религиозни, философски и културни теми и огромно разнообразие от стилове в музиката и текстовете си – карнатически, индийски и източни мотиви, блек, дет, траш и фолк метъл елементи. С няколко думи – манджа с грозде, но от вкусните. И освен с явно нестандартното си звучене и тематики, азиатците впечатляват от самото начало с изненадващо професионалното си звучене на музиканти от висок клас. Затова е странно как след толкова години все още са в сянката на много други, уж “нестандартни” групи с екзотичен звук, които всъщност бледнеят пред тях.

“Enemy of Duality” започва с ориенталското интро на “Abating the Firebrand”, което бързо се превръща в скоростно блек/дет метъл парче, пълно с бластбийтове и агресия, донякъде напомнящо за звученето на Nile, Suffocation и други големи екстремни банди. След него “Slay the Demons of Duality” и “Perception Apparent” отново започват по подобен начин, но вече се усещат и трашърския привкус на рифовете и все по-злата емоционална атмосфера. “Acosmic Self” е може би най-агресивната композиция досега, където мелодичните китарни партии изместват източното звучене, което по-късно отново намира мястото си в “Root of Misapprehension”. Най-впечатляващият китарен момент следва в “Seer of All”, където се чува може би най-доброто соло, което Rudra някога са писали, майсторски изпълнено от китарното дуо Simon и Vinod. И ако издържите психически на първите секунди от “Hermit in Nididhyasana”, подобни на саундтрака на “Малката булка”, ще стигнете до доста по-приятното ѝ продължение. Накрая е ред и на най-амбициозната песен в “Enemy of Duality”, а именно хипнотизиращата “Ancient Fourth”.

Понякога най-приятните изненади идват от най-необичайните места – в този случай от далечен Сингапур, където авангардният метъл и разчупените азиатски ритми създават неочаквано интересна и хомогенна смесица. И ако сте непредубедени, либерални и жадни за свеж полъх нестандартна екстремна музика, то Rudra са точно за вас.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт