Ревюта
Група: Sepultura      Албум: Machine Messiah      Автор: Shogot      Януари, 2017
Sepultura - Machine Messiah (ревю от Metal World)

Sepultura направиха достатъчно, за да оставят някои хора почти напълно безучастни към случващото се в музиката им. Естествено, основната заслуга тук е на непоследователния характер на албумите им през последните десетина години. След тежко настъпващия "Dante XXI" (2006) винаги се долавяше напрегнатото усещане за намерение, но през по-голямата част от времето резултатите бяха хаотични, а в интерес на истината и неособено очарователни. "A-Lex" и "The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart" имаха своите моменти, ала се провалиха в това да оставят трайно впечатление. Помежду им стои "Kairos" – албум, чийто опит да възроди златната ера на Sepultura бе предварително обречен на неуспех. Същевременно човек е склонен да се запита дали битката между лагерите на Andreas Kisser и братята Cavalera отдавна не трябваше да получава по-малко внимание, така че изкуството отново да бъде на преден план. За щастие с "Machine Messiah" изгледите за успех изглеждат доста високи.

"Machine Messiah" е суров.

Едноименното встъпление въвежда плавно, с мелодия и много напрежение, както и с чисти вокали, което не се случва особено често тук, но когато го прави, можеш да си сигурен, че го прави по един напълно естествен, добре премерен и въздействащ начин. Както в "Silent Violence", която стартира с прецизен, кълцащ дет-траш, за да се превърне в мрачен, екстремен прогресив шемет – сериозно непредсказуема песен. Тя и затварящата – драматичната, но безскрупулна "Cyber God", а навярно и сепултурският еквивалент на "King Me" на Lamb Of God – удрят право в десетката.

Междувременно експерименталният, достопочтено прогресарски инструментал "Iceberg Dances" е перфектният начин за бразилците да разбият албума на две, а оттам мрачната, симфонично наситена "Sworn Oath" рязко въвежда в още по-тежката втора половина на "Machine Messiah". Това е истински колективен, сплотен албум, но Andreas Kisser най-после си е събрал ума, а Derrick Green прави (дълбоко вероятно) най-мотивираните, агресивни и емоционални вокали в кариерата си.

Класическото усещане е често срещано явление в "Machine Messiah", но накрая той се оказва най-вече модерен албум – майсторски продуциран, смел и най-често готов да поеме в различни посоки. Sepultura не робуват на носталгия, но и добре знаят къде точно са впити корените им. Племето може и да не е цяло, но племето е по-важно от всичко. Е, поне за тях. За останалите "Machine Messiah" пристига с изявление.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт