Ревюта
Група: The Great Old Ones      Албум: EOD: A Tale of Dark Legacy      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2017
The Great Old Ones - EOD: A Tale of Dark Legacy (ревю от Metal World)

The Great Old Ones са една от най-добре пазените тайни на френския (а защо не и на европейския) ъндърграунд за последните пет години. Още със забележителния си втори опус “Tekeli-li” те демонстрираха дадености да раздвижат позастоялите пластове на пост блек метъл сцената – колкото и обща да е тази категория – която Enslaved, Sólstafir и Alcest все още крепят на раменете си. “EOD: A Tale of Dark Legacy” не просто утвърждава създателите си във висшия ешелон на жанра, но и носи обещание за превръщането им в негови бъдещи знаменосци.

Макар и порядъчно разчупен, албумът и за момент не залита в крайности на авангардничене. Музикално The Great Old Ones си остават преди всичко блек метъл банда – достатъчно мелодични, за да задържат вниманието на слушателя през всичките 45 минути, и достатъчно екстремни, за да не допуснат да бъдат сложени под един знаменател с всички издънки на симфо вълната. Всъщност тук няма и помен от клавир; три китари изграждат монолитна стена от разкривени рифове, доближаващи се повече до олдскуул стилистиката, отколкото до каквито и да е модерни направления. В резултат на това “EOD” е по-неподправено мрачен и зловещ от всичко, което закоравелите скандинавски богоборци са издавали напоследък, а многопластовият, почти прогресарски строеж на композициите му е съчетан с дълбоко обезпокоителна атмосфера на надвиснал апокалипсис.

Динамичен и сложен в голямата си част, но и минималистичен, когато е нужно, записът на петимата французи отново отдава почит на техния вечен идол – Хауърд Филипс Лъвкрафт. Творбите им винаги са били звуков еквивалент на литературните му шедьоври, пресъздавайки същата гротескова образност в стряскащ детайл. Не, тук няма да се натъкнеш на орди от обсебени култисти, мантруващи екзалтирано в опит да призоват някое безименно божество от дълбините, в които спи от незапомнени еони. The Great Old Ones не се нуждаят от подобни евтини фокуси; от инструменталните им умения се ражда едно угнетяващо усещане за неведома заплаха, за страховито, умопомрачително откровение, скрито току отвъд пределите на сетивата ти. Музиката плътно следва обратите във фабулата и понякога ураганът от бластбийтове отстъпва пред студени китарни хармонии, само за да се стовари още по-безмилостно върху слуха, задушавайки в зародиш всяка надежда за спасение. Отчуждение, паника и обреченост те преследват чак до последните заглъхващи тонове на “Mare Infinitum”, която те оставя с усещането, че за миг си успял да надзърнеш зад маската на чистото зло.

“EOD: A Tale of Dark Legacy” е от онзи особен тип произведения, продължителният досег с които те кара да поставяш под въпрос аксиомите на заобикалящата те действителност и дори устоите на собствения си разсъдък. Така неусетно бълнуванията на лирическия човек спират да звучат толкова налудно и започват да се сливат с твоите собствени; пред погледа ти се разкриват залите на незнайния Кадат и единственото, което продължава да отеква в ума ти, е една скверна фраза, по-стара от света.

Ia! Ia! Cthulhu fhtagn!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт