Ревюта
Група: Mors Principium Est      Албум: Embers of a Dying World      Автор: WingWriter      Февруари, 2017
Mors Principium Est - Embers of a Dying World (ревю от Metal World)

Драги читателю,

Отваряйки това ревю, ти се запознаваш с едно модерно произведение на изкуството. И тук не става дума само за музиката, както е в повечето случаи. Само погледни обложката. Това е един от най-добрите облици на метъл албум изобщо – сякаш художникът е наследил творческата концепция на Едвард Мунк и я е пресъздал със съвсем различни похвати в нещо свое, но все пак носещо някаква подобна атмосфера. Ако живеехме още в XX в., където музиката се е избирала по обложката, то Mors Principium Est биха ударили десетката. И да кажеш, че картината не би те накарала да си пуснеш албума, не бих ти повярвал. А сега да обърнем малко внимание и на съдържанието.

Mors Principium Est така и не успяха да се наложат като голямо име в мелодета, което от комерсиална гледна точка е жалко. От друга страна пък е трудно да си представим точно тази група в мейстрийма. Някои неща е редно да си останат такива, каквито са, а съдейки по “Embers of a Dying World”, финският квартет се чувства съвсем комфортно в ъндърграунда. За пореден път Mors Principium Est издават албум, който напълно оправдава очакванията на феновете. Всеки елемент е на мястото си, всяка творческа частица е свързана с останалите хомогенно, с мяра. В днешно време са редки случаите, при които дадено произведение е толкова прецизно създадено, че просто нищо не му липсва. Всъщност в съвременния мелодичен дет метъл трудно може нещо да липсва; по-скоро се прекалява. Скандинавската сцена залива света ежедневно с помпозни и претрупани симфонии. Mors Principium Est никога не са се изсилвали с такива излишни церемониалности. Симфоничните елементи тук са факт, но са по-скоро фонови, а не основни.

Без да е изненада, продукцията е впечатляваща. Звукът не те удря в лицето директно, а изисква ти да се потопиш в него. Меланхолично-мелодичните инструментали са нещото, което се запечатва трайно в съзнанието, а изпълнените къде с болка, къде с гняв вокали на Ville Viljanen въздействат истински. “Embers of a Dying World” ще е безспорно едно от големите попадения на мелодета през 2017-а година, въпреки че едва ли ще го видиш в класациите. Слуша се на един дъх, а после на още един, и на още един...

Смъртта е само началото. Въпросът дали тази идея е деструктивна или креационна, финландските ветерани оставят без отговор, свободен за интерпретация от тези, които съумяват да разберат изкуството им.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт