Ревюта
Група: Laster      Албум: Ons vrije fatum      Автор: Shogot      Февруари, 2017
Laster - Ons vrije fatum (ревю от Metal World)

Отчасти с ексцентричния си имидж, отчасти поради неудържимите шизо-блек нагони на дебютния "De verste verte is hier" от 2014-а година, но главно благодарение на категоричния им отказ да се впишат в контекста на някоя вече утвърдена категория, Laster се нуждаеха от време. Времето да се превърнат в сензацията, която днес определено са готови да бъдат. Преди три години холандското трио щеше да направи задачата ти да се ориентираш в тази стихийна виелица от звуци още по-сложна с полушеговити самоопределения като "мрачен денс" (подчеравам: полу), понеже близки и далечни асоциации с Lifelover също носеха съмнително адекватна стойност. Сега картинката започва да се изяснява, а с всеки следващ разкрил се детайл Laster все повече и повече заприличват на новото голямо явление в европейския блек метъл. Нещо, което сънародниците им от Nihill нямаха удоволствието да постигнат, тъй като – въпреки гигантската разрушителна сила на музиката им – винаги те оставяха с впечатлението за доминиращо едностранен, изпъкващ с явен консерватизъм подход.

В "Ons vrije fatum" Laster правят точно обратното. Макар и частта с "мрачния денс" да си остава непокътната (чуй напращялата от електронен заряд интерлюдия "De tijd vóór"), вторият албум на Wessel Reijman и двамата му също толкова маскирани спътници представлява деветглава хидра в митологични размери. Като всяка глава гледа в различна посока. В "Binnenstebuiten" класически блек метъл риф среща атмосфера, идентична на прелестните шугейз пасажи на Deafheaven. Пост-рок настроенията на "Bitterzoet" биха накарали дори Neige от Alcest да се почувства в свои води. Изумителната многопластовост на "Ons vrije fatum" се дължи както на цялостно прогресарския подход на Laster, така и на вещо използваните от тях клавири и разнообразни ударни, които превръщат тези песни в едно действително непредсказуемо пътешествие.

Докато нечовешки дисонантни вихрушки се засичат с класически блек рифове, напомнящи завещанието на зрелия Burzum от средата на 90-те, в 11-минутната "Helemaal naar huis" те чакат джазменски ритми и саксофон. Колкото повече навлизаш в албума, толкова по-малко задоволителни стават жанрови класификации в духа на "атмосферичен блек"; толкова по-голяма е вероятността да чуеш Ulver или Arcturus, които и без друго са надничали от ъгъла през цялото време. Или просто Laster. "Ons vrije fatum" е звукът на банда, откриваща собствената си идентичност.

Както и звукът на най-шумната дискотека в ада.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт