Ревюта
Група: Paladine      Албум: Finding Solace      Автор: Warrior Of Ice      Март, 2017
Paladine - Finding Solace (ревю от Metal World)

Не е лека участ да си дебютант на метъл сцената тези дни. С всяка изминала година конкуренцията расте главоломно, вниманието на слушателите става все по-дефицитно и са нужни наистина сериозни качества, за да бъдеш въобще забелязан. В този контекст фактът, че гръцката банда Paladine е избрала пренаситен жанр като класическия хеви/пауър метъл за свое поприще, буди едновременно респект и безпокойство. Само едно завъртане на първия им дългосвирещ опус обаче е достатъчно, за да разсее (почти) всички опасения.

“Finding Solace” може и да не изненадва с каквито и да е иновации, но самата му идея е по-скоро да предложи силна интерпретация на едно утвърдено звучене, отколкото тепърва да открива някакви революционни изразни средства. Същевременно албумът грабва с искреност и хомогенност, каквито все по-рядко можеш да срещнеш дори в изданията на далеч по-опитни и утвърдени състави. Да, рисуваният в него свят е пълен с неизменните фентъзи клишета като могъщи рицари, страховити дракони и магьосници, обладаващи власт над времето и пространството, но всичко това е поднесено без капка превзетост или фалш.

Емоционални и технически прецизни, вокалите на Nick Protonotarios са първото, което те потапя в атмосферата на записа. Тук липсват скоростни изстъпления и грифови акробатики – песните на квартета са издържани изцяло в онзи среднотемпов, епичен стил, характерен за 80-те години. И наистина, слушайки “Knight of the Black Rose” и “Midnight Sky”, е трудно да не се сетиш за някои образцови творби на Virgin Steele, Omen и Iced Earth. Самите рифове не блестят с особена сложност и оригиналност, но това се компенсира от богатите, мелодични китарни хармонии и майсторски композираните сола на вече споменатия Nick. “Paladine” например е учебник по ефектно пауър метъл музициране, акустичната заглавна балада разчупва баталното въодушевление в правилния момент, а умопомрачителният припев на “Master of Present & Past” я превръща в една от най-химновите композиции в жанра за последните няколко години.

Paladine оставят впечатление на група, която знае точно какво иска и не се страхува да се бори за него. Разбира се, и “Finding Solace” има своите трески за дялане – рехавата продукция, схематичните аранжименти на места – но е доволно солиден труд и повече от обещаващо начало. По всичко личи, че бъдещето на олдскуул метъла е в добри ръце.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт