Ревюта
Група: All But One      Албум: Square One      Автор: Стако      Май, 2017
All But One - Square One (ревю от Metal World)

All But One поемат тежка задача с дебюта си. Колоритен екип от опитни музиканти, идващи от небезизвестни групи като Alestorm и Heaven Shall Burn, създават този проект, като идеята идва именно от китариста на пиратите от Alestorm – Máté Bodor. А отвъд това, избраният жанр “мелодичен метъл” – само това, без “кор” или “дет” около името – вдига летвата, тъй като тази сцена от години изчезва или се слива с други жанрове. И защо ли?

“Square One” също е виновен в това отношение. Инструменталите тук попадат някъде между метълкора и модерния метъл, като соло китарата и преобладаващо чистите вокали придават бленуваната мелодичност. И това е донякъде странно, предвид кой инициира проекта, но нататък. Въпросният Máté неведнъж се разписва със стабилна китарна работа и немалко компетентни сола, но това не е достатъчно, за да наречеш труда си мелодичен метъл. Не че работата тук не е мелодична – напротив. Тя носи някои от най-типичните за жанра белези, като паразитност и поп структура, но тези сегменти количествено и качествено не достигат, за да се запомнят както подобава. Тук-таме тази философия се разкъсва, за да се обади по някой зле обработен (и зле звучащ) крещящ вокал, та да зарадва слушателя, че действително е рядко явление. Цялостно композиционната работа тук е незабележителна – нищо няма да ви втрещи с ревитализирането на модерната метъл сцена, а дори напротив – ще чуете основно познати неща. Добрата новина е, че има малки изключения – моменти, в които се усеща реалната амбиция и всичко си идва на мястото, и звучи страхотно. Лошата новина е, че всичко останало звучи като поредния албум на един от “ония” лейбъли – сещате се за кои иде реч. Тези, които издават джентарски групи с кастрирани вокалисти? Е, работата тук е една идея над това. Липсват грабващи, интересни рифове, които да остават в главите, а фактът, че цели тракове спокойно могат да бъдат прескочени не помага. Нито пък това, че изданието е кратко, а материалът вътре е доста хомогенен (макар и неомръзващ). Проблемът на този тип групи си остава същият – когато трябва да строят нагоре в мелодията си, те бутат надолу. И защо? Защото половината им текст няма ни рима, ни ритъм, та върви из тоновете както може да се вплете (и където не достига, се допълва с “ооо” и “ааа”). За съжаление, положението тук е предимно такова, и никакво количество безкомпромисна обработка и опит няма как да го прикрият.

За съжаление, на този етап All But One просто няма какво да предложат, освен две добри парчета и една яка обложка. Това е албум, части от който сте чували и преди (неведнъж). Обещанието е донякъде спазено – действително е опит за мелодичен метъл, който е преобладаващо приятен за слушане. Ако търсите такива издания, това със сигурност се вписва. А ако групата се концентрира върху силните си моменти и отдели повече внимание на конструкцията на песните си, в бъдеще може да получим страхотен запис от тях.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт