Статии
Stoned Jesus на 7-ми май в Пловдив
Автор: WingWriter
10 Май, 2017
Stoned Jesus на 7-ми май в Пловдив

Часът е 19:30, датата е 7-ми май, а от хубавото слънчево време, което цареше над Пловдив през първата част от деня, не остана и следа. Изсипалият се малко по-рано като от кофа дъжд много помогна за застудяването след това. Но вече изминалата буря не беше най-страшното нещо в града. Истинският ураган се задаваше и вече беше въпрос на време да стовари мощта си върху нищо неподозиращите музикални фенове, събрали се около Военния клуб в центъра, както и в градската градина. Още съвсем малко оставаше, и всички щяха да разберат на какво са способни трима страшно талантливи украински музиканти.

Новината, че концертът на Stoned Jesus се измества във Военния клуб, се оказа доста добра. Очевидно беше, че първоначално предвиденото Bee Bop Café няма шанс да побере легиона български фенове, който между другото напълни залата на новото място без никакъв проблем. Очакваше се влизането да е проблемно, предвид липсата на предварителни билети. Организаторите, охраната и хората на входа обаче си свършиха работата перфектно, нямаше никакви сериозни опашки. Придвижването беше лесно. В 21:00 часа, когато концертът трябваше да започне, всички бяха влезли. Озвучителите се оказаха майтапчии – на няколко пъти загасваха осветлението и спираха фоновата музика, заблуждавайки феновете, че шоуто започва, след което се връщаха отново на изходна позиция.

Все пак концертът започна някъде около 21:20. На сцената се появиха три фигури, видимо изненадани от голямата публика. Колкото и да са популярни в стоунър и дуум средите, сравнени със световната сцена, Stoned Jesus са клубна ъндърграунд група. Като добавим и факта, че това е първото им участие в България, нормално беше да са изненадани. Неочаквано музикантите решиха за откриваща песен да забият “Rituals Of The Sun” от последния си албум “The Harvest” – един от най-добрите албуми за 2015-а според Metal World. Бавните и тежки, но груув дуумаджийски рифове успяха да подготвят хората, а и да им подскажат какво предстои. А това, което се зададе, драстично покачи настроението. След лаконично приветствие от фронтмена Игор Сидоренко, Stoned Jesus решиха да ударят с нещо силно. “Stormy Monday” изкара от равновесие голяма част от посетителите. Турнето на групата се казва “Five Thunders Road Tour”, което в пояснение означава, че ще се свири целия албум “Seven Thunders Roar”, обявен от немалко хора за съвременна класика. “Stormy Monday”, като един от синглите на това издание, е една от най-емблематичните песни на триото. Публиката избухна, а из залата започна да се носи мирис на марихуана. За трето парче беше избрана официално откриващата албума “Bright Like the Morning”, която потуши налягането, но за сметка на това засили психеделичните настроения. На припева ситуацията ескалира дотолкова, че барабанистът на родните Bloodrush, който беше сред публиката, направи crowd-surfing опит. Виждайки екзалтацията на хората, музикантите без да се чудят удариха с енергичните “Electric Mistress” и “Indian”, по време на които се сформира жестоко пого. Сега ще питаш как така пого на стоунър група. Очевидно Stoned Jesus не са някакви случайни хора.

По-запознатите веднага забелязаха, че с “Indian” вече четири от общо пет песни от албума са изсвирени. Овациите на феновете се засилиха още повече. Всички знаехме какво предстои, докато.... Игор не започна да свири “Hotel California”. Неочакван ход, но тъкмо когато свикнахме с мисълта, че ще изкара цялата песен, талантливият китарист автоматично премина на “I’m the Mountain”… and everybody lost their minds!!! Познатият на всички риф от емблематичната пиеса на украинците зазвуча навсякъде. Всички пееха с цяло гърло запаметения от хилядите слушания текст. Музикантите на сцената се забавляваха редом със слушателите си. Игор си правеше какви ли не заигравки с хората – контактът с публиката беше на много високо ниво. Близо 14 минути е дълга “I’m the Mountain”, и то в съкратената версия. Тези минути се усетиха като секунди. След като приключиха, от групата направиха своеобразно сбогуване и слязоха от сцената, но съвсем скоро след това се върнаха, за да довършат започнатото с втория си дългосвирещ титаничен хит – “Black Woods” от дебютния “First Communion”. Отново мирис на трева, отново пого. Пого на “Black Woods”! Кулминацията, която настъпи с “I’m The Mountain”, беше продължена и довършена от “Black Woods”. След това за довиждане прозвуча сингълът “Here Come the Robots” от последния албум, който ни върна в реалността.

Много пот, много коса във въздуха и определено доста марихуана имаше на това събитие. Българските фенове посрещнаха подобаващо една от най-големите групи от Източна Европа в момента. Stoned Jesus обявиха, че това е не само един от най-добрите им първи концерти в дадена държава, но и едно от топ участията им изобщо. Всички останаха доволни. Ден по-късно, вече можем да кажем, че едва прикриваме търпението си за евентуално второ бъдещо участие на украинците на родна земя.

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт