Ревюта
Група: Wintersun      Албум: The Forest Seasons      Автор: Warrior Of Ice      Юни, 2017
Wintersun - The Forest Seasons (ревю от Metal World)

Едва ли има друга група, която да изпълва със смисъл старото клише за качеството и количеството така, както го правят Wintersun. И наистина, само в два албума Jari Mäenpää и компания концентрираха повече емоции и идеи, отколкото много състави съумяват и в 20. Тъкмо затова нямаше нищо изненадващо в огромния успех на кампанията им за самофинансиране, която за два месеца генерира близо половин милион евро – средства за изграждане на звукозаписно студио, гарантиращо навременното издаване на всички бъдещи творби. Е, ако не друго, феновете на финландците са отдадени, а въпросът дали петте години чакане след “Time I” са си заслужавали е, разбира се, риторичен.

“The Forest Seasons” е колкото класически Wintersun, толкова и смел поглед към едно утопично бъдеще на тежката музика, в което жанрови граници не съществуват, а таванът на възможното е поставен единствено от въображението на автора. Без да преоткрива звука си този път, квартетът значително го усложнява и същевременно разкрива аспекти от него, с които досега не сме се сблъсквали. А подобна амалгама от вдъхновения дава поле за безкрайни експерименти, защото това, което свирят четиримата, отдавна не е само мелодичен дет или блек, нито пауър или фолк. Не е и “симфоничен екстремен метъл”, както напоследък стана модерно да наричаме всеки малко по-еклектичен стил. Не – това е просто Wintersun.

Същинско откровение получават всички онези, които някога са се чудили как би звучал запис, съставен изцяло от пространни епики като “Sadness and Hate” и “Sons of Winter and Stars”. Тук имаме четири многоделни пиеси, съчетаващи внимателно насложени пластове от програмирани оркестрации, граничещи с магичното инструментални пасажи и дълбоко емоционални лирически откровения, в които годишните времена са метафора за случващото се в човешкия живот. Въпреки наглед непретенциозната си продукция, в композиционно отношение “The Forest Seasons” е най-амбициозният и комплексен труд на бандата до момента. “Awaken from the Dark Slumber” и “The Forest That Weeps” предлагат едни от най-величествените мелодии и хорови партии за последните години, но те са разчупени от многократни ритмови и тематични отклонения, които – по модела на старите класически майстори – допълнително акцентират водещия мотив, карайки го да блести още по-ярко. “Eternal Darkness” на свой ред се явява най-тежката, както и най-изискващата спрямо слушателя композиция в досегашното творчество на Jari. В рамките на структура, с каквато малко прогресив състави могат да се похвалят, тя редува епизоди на изкристализирала блекарска агресия с изненадващо епични преображения, за да постигне неподправено апокалиптично внушение. Баладичното, печално изложение на “Loneliness” ни изпраща с онова специфично чувство на меланхолия и отчужденост, толкова присъщо за Wintersun. Има нещо впечатляващо в една 12-минутна елегия, която не само не отегчава слушателя, но и го кара да преживява всеки миг от нея, питайки се защо звучи така, сякаш е написана специално за него.

В “The Forest Seasons” съзидателната енергия на Jari за пореден път изпреварва епохата си, оставяйки в историята още едно късче съвършенство. И най-голямото му достойнство дори не е в това, че ще звучи все така вдъхновяващо и актуално и след десетилетия, както го прави днес едноименният дебют. Защото това е повече от музика: това са мечти, облечени в звуци – безплътни и извън времето – за чиято универсална красота можем само да сме благодарни.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт