Ревюта
Група: Obscurity      Албум: Streitmacht      Автор: WingWriter      Юни, 2017
Obscurity - Streitmacht (ревю от Metal World)

Малко банди в света на метъла са толкова упорити в това, което правят, колкото немците Obscurity. Още с първите си демо записи, появили се на бял свят през вече далечните 1997-ма и 1998-ма, вестфалците чистосърдечно заявяват, че ще свирят мелодичен дет метъл. Седемнадесет години след официалното си дебютно издание, Obscurity все още правят това, което са правели и тогава. И в това няма нищо лошо, въпреки че монетата има две страни. Имена като Motörhead и AC/DC са типичен пример за това, че не е нужно да си кой знае колко разнообразен, за да си успешен музикант.

Ако трябва да сме откровени, суровият звук в езическия метъл (известен още като pagan metal) се изтърка отдавна. Това е поджанр на мелодичния дет метъл, който се зароди в Германия, от там се и популяризира дотолкова, че му трябваха само няколко години, за да се пренасити. Голяма част от по-известните групи в последните си издания сериозно се отклониха от тези влияния. Типичен пример за това е последният Equilibrium, както и всичко на Nothgard след дебюта им. Други се опитаха да въведат промяна, но не успяха да се приспособят към новостите и започнаха да залязват – Wolfchant и др.

Obscurity надали се вживяват като защитници на традицията, по-скоро изобщо не им пука за модернизацията на метъла. В “Streitmacht” чуваме горе-долу всичко, от което споменатите по-горе групи се опитаха да избягат в последните години. Най-забележими са вокалите, които са изцяло харш, затова пък са страшно претрупани. Записани са няколко (най-вероятно много) тракове, които накрая са насложени един върху друг. Така се получава стена от гласове, напомняща орда кръвожадни викинги, впускащи се в битка. Остарял похват, който вкарва някаква хаотичност в музиката и пречи на възприемането на мелодията. Друг проблем е еднообразието – всяка композиция звучи като предишната, в един момент различаването им става особено трудно.

Все пак носталгично настроените слушатели, както и самите фенове на групата, ще харесат албума. Безспорно изпълнението е сложно. Звукът е максимално суров, за което спомагат доста и немските текстове. Всичко това говори ясно за целите на музикантите тук. Подразбира се, че “Streitmacht” е насочен към специална аудитория. Почитателите на класическия немски pagan metal със сигурност ще оценят този труд.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт