Ревюта
Група: Nocturnal Rites      Албум: Phoenix      Автор: Warrior Of Ice      Август, 2017
Nocturnal Rites - Phoenix (ревю от Metal World)

Заслужено или не, много шведски пауър метъл банди от 90-те години останаха в сянката на именитите си сънародници HammerFall. В случая на Nocturnal Rites, това определено не бе поради липса на талант. Напротив, в продължение на повече от десетилетие те така и не предложиха посредствен албум – и така до появата на противоречивия “The 8th Sin”, в който грабващият мелодичен метъл изненадващо отстъпи пред радио-ориентиран хард рок.

Десет години след въпросното разочарование, квинтетът се завръща ако не във върхова форма, то поне в такава, която да оправдае издаването на нов студиен запис. Продължителното отсъствие от сцената се е отразило благотворно на вдъхновението на състава и “Phoenix” наследява голяма част от чертите, превърнали “Afterlife” и “Shadowland” в ъндърграунд класики: динамичен ритъм, майсторска китарна работа и изобилие от запомнящи се мелодии. Същевременно са налице шлифованата продукция и достъпността на “Grand Illusion”, като съчетанието между двете начала ражда едновременно модерен и мощен звук.

Още откриващия сингъл “A Heart as Black as Coal” ни уверява, че сме в познати води и опасни течения не се очакват. Разпознаваемият, отработен глас на Jonny Lindqvist отново диктува настроението в песните, докато на соло китара за пръв път се изявява изключителният Per Nilsson (познат ни от Scar Symmetry, Zierler и още един вагон банди). При все че повечето композиции се движат около средното темпо и не изпъкват с особена агресия, те не страдат от идейните дефицити на предходния запис и лесно се загнездват в съзнанието. Всяка от тях носи хитов потенциал – от приятно оркестрираните “Before We Waste Away” и “The Ghost Inside Me” през повлияната от Kamelot “The Poisonous Seed” до закриващите лайв химни “Nothing Can Break Me” и “Welcome to the End”.

В крайна сметка, Nocturnal Rites се разписват с един солиден труд, който има с какво да зарадва както заклетите им почитатели, така и феновете на европейския пауър метъл като цяло. Макар и не толкова суров и иновативен, колкото ранните им творби, “Phoenix” звучи адекватно спрямо епохата си и ясно заявява намерението на своите създатели да се завърнат сред големите имена в жанра.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт