Ревюта
Група: Dagoba      Албум: Black Nova      Автор: Стако      Септември, 2017
Dagoba - Black Nova (ревю от Metal World)

Dagoba се самоопределят като груув метъл, а има моменти, в които изобщо не звучат така. Изобилието от електронни вметки, при това немалко от тях модерни, придават един много по-различен привкус от първичната асоциация с груува. Тазгодишното издание “Black Nova” служи като много добър аргумент защо точно това е жанрът, а именно – защото нещата не опират само до звучене.

През 2016-а година съставът загуби членове, някои от които са били в основата на нещата от началото. Това винаги е застрашаващо за бъдещето на една група и може да доведе до какви ли не промени. В случая, те са две: звученето е по-сигурно от всякога, а идеите на стила – изразени.

Най-силното качество на “Black Nova” е неговата не-мудна тежест. Плътна, здрава и ритмична китарна работа съумява да раздвижи слушателя, без да жертва идеите на рамката. Това, в комбинация с мощна вокална работа, води до една стабилна основа. Защото всичко, казано до тук, е просто типичното, но Dagoba обичат да украсяват траковете си вариативно. В откриващата песен например присъстват включвания в стил дъбстеп, които никога не се осмеляват да заглушат основата и се обаждат точно с правилната кукичка, в правилния момент. По-нататък чуваме и синтезатори, които придават блек метъл усещане, че дори и заложените в идеологията на рейва ритмични акорди. И точно когато предположиш, че си схванал какво ще предстои, албумът изненадва с някакво различно украшение, придаващо пъстротата, която тотално липсва в жанра по принцип. Това, че не споменавам останалите инструменти, не значи, че не се справят – дори напротив. А обработката е повече от силна – впечатляващо контрастна, предвид моментите на музикална хаотичност.

Dagoba съумяват да запазят груув звученето чрез поддържане на качеството на основата и чрез темите, които са подбрали, но това не звучи интересно само по себе си. Начинът, по който реализират тези композиции, преминавайки през различни жанрови идеи – без да губят хомогенност и без резки скокове – е впечатляващ. Това превръща изданието в интересно и сложно, което като твърдение би трябвало да противоречи на целия жанр, но конфликт няма.

“Black Nova” е може би най-дефинитивният вариант на Dagoba до момента. В него те не показват особена промяна или израстване, а една финална форма на звука си. Усеща се вложено старание и идеи, изпълнени по-често изненадващо свежо, отколкото износено, както повечето при групи, смесващи електроника в работата си. Тънкостите тук са в мелодиката и динамиката. А ако бандата продължи да следва този път, може скоро да чуем и нещо прогресивно от тях.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт