Ревюта
Група: Samael      Албум: Hegemony      Автор: WingWriter      Октомври, 2017
Samael - Hegemony (ревю от Metal World)

Една от най-хубавите черти на индъстриъл метъла е, че в него думата политкоректност не значи нищо. В лирически аспект групите, творящи в този стил, винаги са били твърде провокативни, остри в изказванията си, стигащи до буквално брутални изводи. Сега, факт е, че са налице и доста извращения, но днес ще си говорим за качествен индъстриъл, носещ сериозни послания. Затова още сега, без всякакви възражения, можеш да забравиш за Rammstein и Nachtblut.

Новият запис на швейцарските класици Samael покрива точно гореспоменатите критерии – скандален, брутален и откровено натрапчив. В музикално отношение, съвсем очаквано, получаваш безкомпромисен звук, кръстосващ индъстриъл и симфоничен блек метъл – нещо типично за тази групата. Този път електрониката отстъпва пред симфониите. Темпото преобладава в умерения регистър, но това изобщо не е лошо. Много често се случва еднаквото темпо на песните да превърне даден албум в скучно и сухо произведение. Тук нищо подобно не се наблюдава, дори напротив – Samael умело са взели всички позитиви на по-бавната музика и са създали произведения с главозамайващ груув. Това им свойство, плюс епичните минорни симфонии, прави целия “Hegemony” страшно зарибяващ. Всичко е изведено на преден план, музиката е по-лесносмилаема, съответно се слуша на един дъх.

В лирическо отношение става интересно. Текстовете, типично за жанра, са изцяло социално насочени. В албума ще срещнеш всички теми, които вълнуват съвременното общество. Те са поднесени остро, но все пак с метафори, които те карат да се замислиш. На места музикантите се представят като впечатляващи сатирици... или пък не, зависи как приемаш фактите. Тук ще се говори за провокативни политически системи – най-засегната е темата за комунизма, но като цяло място намира и всяка друга тоталитарна власт. Нашумели проблеми като расизма и масовото невежество на масите са сериозно разгърнати, засилващите се вълни на самоубийства сред хората, както и депресията, също са част от цялото. И отново се връщаме в политиката: критикуват се управляващите органи, на които мафията и корупцията са добре познати, които се отнасят безхаберно към работата си, и които с действията си ще доведат собствените си народи до гибел.

Слушайки “Hegemony”, ще усетиш как в един момент започваш да си тананикаш фрази със странен смисъл, като “Red planet, red sky / This world ends in a blast / Red planet, red sky / We’re one people, at last”, или пък като “Through all the shades of grey / Black is the new white / It is the time, it is the day of / Black supremacy”. Това изобщо не трябва да те притеснява, със сигурност първите възприятия в главата не са напълно верни. Все пак, няма как Samael да са расисти и комунисти... нали?

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт