Ревюта
Група: Power Quest      Албум: Sixth Dimension      Автор: Arwen      Октомври, 2017
Power Quest - Sixth Dimension (ревю от Metal World)

Макар и клонящата към своя край, 2017-а година се оказа доста ползотворна за пауър метъл средите. Освен чудесния набор от нови издания, ставаме свидетели и на възраждане на добре познати имена в жанра. В последната категория попадат и Power Quest, които обявиха края на своята кариера през 2011-а, при това оставяйки зад гърба си един от най-силните албуми към момента – “Blood Alliance”. Въпреки затрудненията обаче, бандата успява да се завърне след шест години със своя шести студиен запис, озаглавен “Sixth Dimension”. Да, определено не е случаен подбор на числа.

В ранните години на своето съществуване Power Quest се придържаха към енергичния спийд метъл в духа на DragonForce. Всъщност няма нищо по-нормално от това, предвид че основателят на групата Steve Williams преди това е свирил именно в DragonHeart (известни днес като DragonForce). Разбира се, групата съумя да извлече най-доброто от посочения жанр и да изгради свой собствен и разпознаваем стил. Дългата пауза, която ни отвежда до “Sixth Dimension”, неизбежно е оставила своя отпечатък както върху поредните промени в състава, така и в музикално отношение. За радост обаче, промяната невинаги е нещо лошо.

Откриващият трак “Lords of Tomorrow” поставя ударно начало на албума със своите мелодични китари, енергична ритъм секция и задъхано темпо. Парчето не само се движи в класическите за бандата коловози, но и разсейва съмненията около друг нов член на състава, а именно вокалиста Ashley Edison. Още от първата композиция става ясно, че последния не само има чудесни гласови възможности, но и се вписва отлично в стила и идеята на записа. “Starlight City” укротява темпото, но пък предлага доза епични вокали и рифове. Пилотният сингъл “Kings and Glory” ни въвлича във вихрушка от галопиращо темпо, китарни дуели и заразителни рефрени, гарнирани с чудесни мелодични клавири – изцяло в духа на класическия звук на бандата. Позитивното “happy metal” настроение рязко се сменя с “Face the Raven”, отличаваща се с по-твърдо звучене, но и с излишно високи вокални заигравки. “No More Heroes” връща чувството за светлина и позитивизъм и макар да не предлага скоростно темпо, по лек и елегантен начин влиза под кожата. Споменатите вокални напъни към високите тонове се усещат отново в “Revolution Fighters” и въпреки че песента звучи добре в музикално отношение, оставя смесени чувства. Следва “Pray for the Day”, която на свой ред ни връща рязко към 80-арски звук с привкус на хард рок елементи. Може би целта е да изпъкне съпътстващата я композиция, явяваща се и една от най-силните в диска – “Coming Home”. Комбинацията между вариращо темпо, експлозивни припеви, мелодични китари и препускащи барабани превръща парчето в истински диамант в творчеството на бандата. Закриващата и най-дългосвирещата пиеса тук е опит за многопластово изпълнение, но резултатът е по-скоро редуване между монотонни куплети и драматични рефрени – всичко това в умерено средно темпо. Поредното доказателство, че силата на групата извира от скоростните и мелодични инструментали, а не от провлачени пасажи с мрачно настроение.

В заключение можем да кажем, че “Sixth Dimension” не е просто поредният албум в дискографията на Power Quest, а едно своеобразно прераждане за бандата. В обновен състав, със свежи сили, но и запазили своя разпознаваем стил, момчетата се отправят в търсене на нови хоризонти. А ние можем да се надяваме, че този път няма да се налага да чакаме толкова дълго до следващия запис.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт