Ревюта
Група: Noija      Албум: Colorblind      Автор: Erdolliel      Октомври, 2017
Noija - Colorblind (ревю от Metal World)

Трудно е да повярваш, че Noija е група, сформирана само преди около година. Когато чуеш техни песни, оставяш с впечатлението, че вече са изградили свой характерен стил и притежават доста опит зад гърба си. С първото прослушване на дебютния им проект, “Colorblind”, шокът от факта колко малко опит стои зад такива мелодии, е още по-голям.

И наистина, както заглавието подсказва, Noija ни представят албум, погледнат от перспективата на един лишен от радостите на живота индивид, който, изпаднал в ямата отчаянието си, е забравил усещането си за цветовете и вече вижда само в нюансите на сивото. Той обаче е твърдо решен „да не бъде спасяван”, да вземе тази яма и да я носи като емблема на своята същност.

Оказва се, че сивотата може да бъде невероятна цветна, що се отнася до “Colorblind”. Всеки трак е изпълнен с невероятна емоция, която слушателят на моменти дори чувства интимна, съпреживява и обиква силно. “Colorblind” не търси спасение, а изповед и разбиране – и ги намира. Това усещане, с емблематичната си лирика ‘Не искам да бъда спасяван’, се заражда още в първия трак, “Unknown”, полагащ основите на това изповядване под формата на един крехък албум, който впоследствие ще остави следа върху слушателя си.

Силно впечатляват текстовете на групата – поетични, неприкрити и докосващи по своята същност. Те са комбинирани с вокалите на Nik Serlstedt, който, макар и да не е един от най-впечатляващите вокалисти, които можеш да чуеш, притежава в тембъра си силно необходимата за посланията на албума емоционалност. Това, което може би няма да се хареса с първото слушане, са инструменталните елементи в мелодиите. Що се отнася до тях, Noija е като хубавото вино – трябва им време да отлежат в съзнанието, да бъдат опитани няколко пъти и да бъдат оценени и почувствани. Това може да е само похвално, защото истинското изкуство не е това, което грабва веднага, а онова, което остава най-дълго. С “Colorblind” шансът това изкуство да се запечата е огромен.

Веднъж запечатани, инструменталите вече биват възприети различно. Накратко казано, те са интересна комбинация от електроники, рифове на китара и лирични акорди на пианото, които трудно могат да бъдат включени заедно в един продукт. Е, Noija го постигат. Тук тези елементи се включват заедно в едно цяло, като всеки допълва другия и допринася за качеството на общото. Може би това е чертата, която най-силно формира стила на Noija и ги прави запомнящи се – начинът, по който звукът е създаден, е специфичен само за тях и трудно може да се чуе нещо подобно другаде.

“Colorblind” печели с интимността на изкуството си – всяка нота и всеки бийт са окъпани в най-чистите и неприкрити чувства, които отчаянието може да породи у човека. Ако това е началото, което Noija предоставят на своите фенове, то вече нямам търпение да видя какво предстои!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт