Ревюта
Група: Cavalera Conspiracy      Албум: Psychosis      Автор: Лилкоff      Ноември, 2017
Cavalera Conspiracy - Psychosis (ревю от Metal World)

Трудно е да слушаш Cavalera Conspiracy и да не ги сравняваш с нещата, с които бразилските братя станаха известни в края на 80-те години на миналия век. Всички ние, феновете на “старата’’ Sepultura, искаме тези дни да се върнат и хитове като “Arise”, “Dead Embryronic Cells”, “Inner Self”, “Troops of Doom”, плюс останалите траш класики на легендарните бразилци, да възкръснат в соло проекта на Големия Макс.

Албумът “Psychosis” бe чакан от много хора, като oбнадеждаващи признаци даде пуснатата в началото на октомври начална песен “Insane”.  Цялостната продукция обаче може да бъде определена като “ту партс: фърст парт – вери гуд, секонд парт – айм но лайк”, както би се изразил един легендарен български футболист.

Впечатление прави енергичното начало на повечето от парчетата, докато изведнъж като гръм от ясно небе тоналността и стилът на песента се сменят – от типичен траш риф, изпъстрен с бърз алтърнатив пикинг, в тежък дуум, нетипичен за човек с визитката на Max Cavalera. И не че искам с това си изказване да обидя стила; просто когато си пуснеш соловия проект на основателя на Seputura, определено не очакваш да чуеш това.

За да не звуча толкова хейтърски настроен, ще започна с хубавите неща в записа. Във вече споменатата “Insane” няма сбъркана нота. Силно парче, което ще допадне на всички, обичащи твърдата музика. “Terror Tactics” също e от песните, които можем да причислим към добрите. Там можем да сложим още “Crom”, “Impalement Execution”, “Spectral War” и първата част на “Judas Pariah”. Първите две минути от песента ни връщат много далеч във времето, или по-точно казано – в годините 1986-а и 1987-ма. Именно през тях Sepultura добиват огромна популярност с първите си две издания, “Morbid Visions” и “Schizophrenia”, и бързо успяват да се утвърдят като най-добрата бразилска траш банда. Дотук добре, но с каква цел парчето придобива съвсем друг вид след втората си минута? Едва ли някой, освен членовете на бандата, може да даде точен отговор. Закриващата “Excruciating” също започва добре и дава наченки на нещо, което ще ти пръсне черепа само с началния си риф. Последните ѝ три минути обаче са абсолютно ненужни и развалят хубавия финал, който албумът можеше да има.

В графата “слаби” можем да поставим единствено “Hellfire”, която, освен че прави албума с три минути по-дълъг, няма друг реален принос. Едноименната инструментална композиция “Psychosis” също e доста противоречива поради факта, че нито може да те грабне като звучене, нито впечатлява със сложност, а всички знаем, че заглавното парче в една тава винаги предизвиква по-голям интерес от останалите и бива съдено най-жестоко. Е, ако трябва да сравняваме ‘‘Psychosis” със сепултурските “Arise” или “Beneath the Remains”, резултатът в случая може да бъде определен като отбиване на номера.

Дали заради смяната на лейбъла от Roadrunner на Napalm или заради нещо съвсем друго, “Psychosis” e далеч от класата на дебютния “Inflikted” от 2008-ма година и последвалия го “Blunt Force Trauma” от 2011-а. Разбира се, всеки има свой собствен вкус и предпочитания, затова най-доброто решение е да изчакате до петък, когато албумът излиза, и да го прослушате детайлно.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт