Ревюта
Група: Therion      Албум: Beloved Antichrist      Автор: Messmer      Февруари, 2018
Therion - Beloved Antichrist (ревю от Metal World)

От времената на “Theli” и “Vovin” много неща се промениха, много нови групи заляха световния подиум, мнозина “старчоци” се прибраха. Още повече от последните решиха да правят последни-последни-този-път-наистина-е-последно турнета... и какво се случи с авторите на знаменития “Theli”? Издадоха няколко посредствени на пръв поглед албуми, издадоха една неразбрана интерпретация на френски шансони, която, както Nightwish-овската “Bye Bye Beautiful”, всички обичаме да мразим. Сега излизат с метъл опера – “Beloved Antichrist” – от която нищо не се разбира на първо слушане. Нищо не се разбира и на второ слушане. На трето слушане обаче… продължава да не се разбира абсолютно нищо. Но пък през цялото време носи някакво дълбоко мистично удоволствие, че някак си вътре има скрито съкровище – ценно, загадъчно, дълбоко съкровище, криещо нечувани дотук красота и вълшебство.

На пето слушане вече се отличават няколко парчета от този тридисков, тричасов запис. Което прави петото слушане средно 15-ия час, посветен на този, ъм, труд. И не, тук учудващо няма и следа от отегчение или досада – записът е мек, плавен, преливащ, изключително хармоничен и просто професионален. Нека бъдем честни, това е повече опера с метъл, от колкото метъл с опера. Та, да говорим за арии…

Отличителни моменти, които човек си препява лекичко а ла нещата в “Sitra Ahra”, определено не са издадените предварително “Temple of New Jerusalem” и “Night Reborn”, а по-разбираемите “Our Destiny” и “The Palace Ball”, напомнящо “The Phantom of the Opera”. И двете парчета са още в първия диск, което говори за засищането, случващо се с изслушването на цялата творба наведнъж, особено когато това не се случва под красивия таван на софийската опера. Или някоя опера изобщо. Всичко това носи идеята, че “Beloved Antichrist” не е създаден да бъде фонов албум, особено в напеченото напрежение на модерните дни. Създаден е за... краста. Такъв диск не се прави с цел печалба, такъв диск не се прави с цел нови фенове, такъв диск се прави, когато човек (маестро!) има идея, която го тормози и сърби и най-накрая е събрал сили, пари и време да почеше тази краста. Да издаде трите си диска на веднъж, да събере над двадесет вокалисти в едно произведение и да разкаже история, вдъхновена от руския мистик Владимир Соловьов, която ще изисква още 15 часа, посветени на Wikipedia, сайтове с либрето и прашни томове, за да бъде разбрана напълно.

По принцип при наличието на концептуален албум на слушателя се препоръчва да го чуе от А до Я, запазвайки структурата и историята цели. Тук обаче по-нататъшното разбиране на албума изисква прекъсвания, изисква отделно слушане на определени части и раздробяване на целостта на творбата само за да може тя да бъде по-добре оценена и изиграна. Няма да е лесно. Няма да отнеме малко време, няма да стане с пет слушания. Но нима не е това най-голямата сила на Therion? Нима с години наред тази банда не предлагаше на световната метъл сцена трудна музика? Нима очаквате нещо, което да замине за половин година (къх, къх, Цветя на злото, и то не тези на Бодлер)?

Therion са перфектната фонова група. Therion също така са и перфектната запомняща се, спираща дъха грам-не-фонова група. А най-често са перфектният фон до точния момент, в който се отцепват от всичко, разбиват вселени и митологии и питат слушателя “Сериозно, има ли нещо по-велико от класиката? Ние я пишем!”. “Beloved Antichrist” е творба за стари фенове на Therion, мечтаещи отново за разврата на Содом и Гомор. Метъл опера за много слушания, за много спирания и заслушвания. За откриване на нови и нови арии и нов смисъл в добре забравеното старо. Оставете му се, отдайте му се, дори и без идея за какво става дума. Веднъж излезе ли от фона, ще си заслужава, съкровището ще бъде открито и преоткривано.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт