Ревюта
Група: Master Boot Record      Албум: Direct Memory Access      Автор: Стако      Април, 2018
Master Boot Record - Direct Memory Access (ревю от Metal World)

В стерилна мрачна стая, която се скрива от света с дебели завеси, зад метални огради от ковано желязо стои компютър. Той е тъжен и разярен – настроение, което го е завладяло скоро, след като е инсталирал своето съзнание. И какво е открил сред изводите си? Че музиката днес е фалшива. И единственият изход тя да бъде отново истинска е чрез синтез от старото и новото. Синтезирана смеска – новата форма на искреност.

Master Boot Record е уникален проект по замисъл и изпълнение. Иде реч за синтезиран бароков метъл. За леене на мажорни и минорни прогресии, светли като ренесанса, на фона на тежки, басови и мощни китари. Или поне доколкото е възможно такива да се изпълнят от midi звуци. И доколкото гореупоменатото е метафора за идеята на проекта, амбицията на артиста става видима чрез нея също.

Само с презентацията си “Direct Memory Access” някак насочва вниманието ви в правилната посока. Виждаме платки с RAM памет, по които са издълбани множество викингски руни и примесът от модерното и архаичното се разбира. А с началото на музиката, след кратък период на адаптиране, преднамереното се усеща. Заради множеството методи да се създаде такъв тип звук, е невъзможно да знаем колко трудно е да се обработи, но работата тук е невероятна. Високите тонове се реят навсякъде в пространството, докато под тях ритмичната секция поддържа своя марш без колебание, напълно ясно. Тежката страна на композициите определено присъства и доколкото може да се каже, че звучи като chiptune метъл, това обвинение ще остане неоправдано. Композициите не впечатляват често със своята ритмика или с рифовете си, но контрастните прогресии тук играят основна роля. В един момент границите в структурата на парчето падат и спира да има значение какъв сегмент слушате, а просто се наслаждавате. Изпъква основно класическата идеология, тук изразена чрез бароковия шифър, който действително отива най-много на минорни композиции, сиреч – метъл. За първи път в историята на проекта се включват и преобладаващи вокали, и то от Igorrr Rïcïnn (Öxxö Xööx). Неговият уникален стил на работа придава допълнителна тежест и неочаквана доза емоция в правилните моменти. Изразителността му е на ниво и посланието някак стига до слушателя, дори и да не знае езика. А това цялото не значи, че тежките части на изданието са просто извинение за жанрова позиция, а напротив – просто знаят своето място. В правилния момент, макар не с оригиналност, а с позициониране, ще ви развълнуват, сякаш сте на концерт.

Master Boot Record е проект, който може да се случи единствено на независимата сцена. И рожбата му “Direct Memory Access” е албум, до който всеки меломан, натъжен от липсата на иновация в модерната музика, трябва да се докосне с отворен ум. С така оригинална концепция, в толкова завършен вид, е трудно да се даде директна препоръка, така че остава само посоката. Знаете за тъмната стая със самотния компютър. Ако сте любопитни – открехнете вратичката и послушайте неговата скръб.

                C: />mbr/ start dma.exe

                                Playing…

Да живее новата ера на синтезираният хеви метъл!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт