Ревюта
Група: Dimmu Borgir      Албум: Eonian      Автор: Killer Rose      Април, 2018
Dimmu Borgir - Eonian (ревю от Metal World)

Dimmu Borgir продължава да бъде едно зловещо име, което отеква силно по коридорите на мрачната зала на славата. През годините норвежката мело/симфо блек формация от Норвегия си изгради репутацията на безупречна машина, която не спира да търси нови посоки за развитие и да разбива оковите на жанр, който до известна степен бе формиран от самите тях и който продължава да вдъхновява и произвежда множество успешни състави и до днес. Смелостта, с която легендарните музиканти се отправят към поредното си експериментаторско пътешествие бива редовно посрещана с противоречиви реакции и обвинения за предателство. Сякаш на голяма част от почитателите така и не им става ясно, че при изкуството творческата свобода, идваща от сърцето на създателя би трябвало винаги да се извисява по-нависоко от претенциите на публиката.

Композирането, записването и издаването на “Eonian” отне осем дълги години, съпътствани от пълна тишина и липса на концертни изяви, които повдигнаха сериозни въпроси относно бъдещето на бандата. А след като ключовата информация за творбата беше разкрита публично, Dimmu Borgir и екипа им така и не се ангажираха с подробно описание на албума и стилистичното му звучене. Цялата тази мистерия се оказва и едно от най-силните оръжия на деветата творба на скандинавските музикални екстремисти, тъй като почти едночасовата тава е изпълнена с интересни изненади. Мащабната продукция и амбициозните симфонични и хорови аранжименти са директно продължение на рисковия “Abrahadabra”, но този път се откриват значително повече препратки към по-старото творчество на Borgir, изразени предимно в засилената роля на клавишните инструменти и мистичните синтезаторни бленди, (напомнящи на атмосферата в класиките “Enthrone Darkness Triumphant” и най-вече “Spiritual Black Dimensions” и култовите партии на Mustis), както и индъстриъл звуците в откриващата “The Unveiling” (които напомнят за мощната “Allegiance” от “Death Cult Armageddon”). Ролята на ключовите магьосници Silenoz и Galder е засилена също, като двамата не спират да впечатляват с красивите си китарни мелодии и хармонии, придавайки на музиката значително по-органично звучене.

Когато става дума за сериозна музика, композиционното развитие на творците трябва да бъде признавано и окуражавано, дори и то да не ги вписва в определени рамки. В крайна сметка, качественото изкуство си остава такова, независимо от етикета, който ще му бъде залепен. “Eonian” е поредният завой в непредвидимото творчество на Dimmu Borgir, доказващ ни, че и в най-мрачните музикални жанрове можем да открием завладяваща красота.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт