Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
ANCIENT - интервю с Aphazel
Автор: Warrior Of Ice
29 Август, 2003

Привет, Aphazel! Какви са очакванията ти за предстоящото шоу?

Очакванията ни са големи! Казаха ни, че сме първата западна блек метъл група, която идва да свири в България, затова очакваме събитието с нетърпение.

Като стана дума за концерти, кой би посочил като най-добрия и съответно най-лошия в историята на Ancient?

Трудно ми е да определя, защото всеки сам може да реши за себе си дали даден концерт е бил добър или лош. Не мога да си спомня някой голям провал, но най-доброто ни шоу като че ли беше на фестивала Wacken 2000. Атмосферата там беше чудесна, публиката - също…

На следващия въпрос сигурно си отговарял стотици пъти, но нека те попитам пак: какво е значението на заглавието на последния ви албум - “Proxima Centauri”?

Proxima Centauri е името на най-близката звезда до Слънчевата система. Барабанистът ни Grom измисли заглавието, вдъхновявайки се от един научнофантастичен филм - “Event Horizon”. Решихме, че е подходящо име за албум…

Има едно парче в този албум, наречено “The Ancient Horadrim”. Всъщност е едно от любимите ми и дълго време се чудих дали има някаква връзка между текста на тази песен и компютърната игра “Diablo” на Blizzard?

Да, разбира се… Тъкмо Grom написа текста на тази песен и мисля, че се получи доста добър. За последния ни албум всеки от състава се включи в писането на текстове, с изключение на Dhilorz, басистът ни.

Как измисляте песните? Първо композирате музиката, или първо създавате някаква история (като текст) и после добавяте музика, която да й съответства?

За всяка песен е различно. Понякога правим първо музиката и после текстовете, друг път - обратното. Зависи и от дова дали сме имали някакви предварителни идеи и т.н.

Ancient претърпя доста промени в състава от създаването си до днес. Установихте ли вече стабилен лайн-ъп?

От около три години съставът на групата не е търпял промяна, така че - да. За момента се разбираме отлично, но времето ще покаже…

Кой измисли псевдонима Jesus Christ!? Просто подигравка с християнството ли е това?

Той сам си го измисли, а ние дадохме идеята да добави и удивителна накрая, за да се натърти фразата (и за да звучи като псувня, добавя Deadly Kristin). Да, подигравка е с християнството, защото според църквата името на Христос е свято, но никой не може да ни попречи да се гаврим с него.

Има ли албум на Ancient, с който най-много да се гордееш, или гледаш на всички по един и същ начин? Личният ми фаворит е “The Cainian Chronicle”…

“Mad Grandiose Bloodfiends” е един от любимите ми, но всъщност всеки се различава от останалите, трудно ми е да ги сравнявам директно… Все пак като че ли най харесвам “Mad Grandiose…”

Какво смяташ за съвременната блек метъл сцена? Според теб, развива ли се тя в правилната посока, или по-скоро се е устремила към самоунищожението си?

Мисля, че напоследък сцената е станала доста по-силна, отколкото беше през изминалите две-три години. В периода 2000-2002 й липсваше оригиналност, беше пренаситена с еднообразни албуми. Тази година нещата като че ли се оправят, старият дух на блек метъла се завръща. Новите творби на Darkthrone и Dimmu Borgir, например, показват доста голямо развитие.

Звученето на Ancient се разви много от дебютния ви албум “Svartalvheim” до днес. Как би определил стила метъл, който групата прави?

Бих казал, че стилът ни се състои от около 2/3 блек метъл, а останалото е комбинация от различни елементи - имаме влияния от хеви метъла, също и от траша… Мисля, че успяхме да намерим собствения си стил, различен от този на повечето блек банди. Музиката ни трудно би се вписала в строгото определение “блек метъл”.

“The Cainian Chronicle” беше донякъде концептуален албум. Планирате ли да създадете отново концептуална творба?

Едва ли ще го направим с предстоящия си албум, но в по-дългосрочен план - защо не… Трудно е да се направи добър концептуален албум, тъй като всички текстове, а и музиката, трябва да са обединени от една идея и да се допълват. От “Cainian…” само първите четири песни бяха част от една история.

Живял си известно време в САЩ. Какво смяташ за метъл сцената там?

Като цяло там метълът е доста по-ъндърграунд, отколкото в Европа… Няма толкова телевизионни и радио станции, които да излъчват такава музика, просто защото не е популярна. Със сигурност сцената в Щатите не е толкова голяма, както европейската, но напоследък като че ли има известно подобрение.

Какво мислиш за религията и по-специално, за сатанизма? Не смяташ ли, че темата за сатанизма е преексплоатирана от много блек метъл банди през изминалите години?

Прави ми впечатление, че напоследък все по-малко групи наблягат на сатанисткия имидж, защото вече е твърде много употребен и хората се отегчават от него. Тези, които искрено се интересуват от сатанизъм, го правят заради себе си… Цялата блек сцена, разбира се, е против религията, както и против всяка друга форма на подтискане на разума, но сатанизмът е нещо лично. Той не бива да е средство за добиване на популярност.

След като подписахте с Metal Blade, много елементарно мислещи блек фенове веднага ви обвиниха, че сте се комерсиализирали. На всеки, запознат с творчеството на Ancient му е ясно, че това са празни приказки, но все пак - как гледаш на ъндърграунд банда, която подписва с голям лейбъл? Има ли неприятни последици от подобен договор?

Всъщност зависи от това към какво се стреми групата… Откакто сме с Metal Blade, имаме 100% творческа свобода относно всичко, с което се занимаваме.

Никога не са искали от нас да променим стила си, за да продаваме повече. Правим това, което намираме за правилно и лейбълът не оказва влияние върху музиката, която записваме. Има много хора, които са против разрастването на блек метъла и затова говорят глупости, без да са запознати с фактите…

Би ли разкрил нещо, свързано с предстоящия студиен албум на Ancient? Нещо относно концепцията, може би… Ще има ли нова музикална насока?

Ще се различава донякъде от останалите ни творби - ще бъде по-динамичен и мощен. Пак ще звучи като блек метъл, но доста по-агресивен. Ще трябва да изчакате и да го чуете, но вече е поне наполовина готов и ще го запишем през октомври/ноември. Навярно записите ще бъдат в Италия, а смесването - в Швеция.

Някакви последни думи към българските фенове?

Благодарим ви за подкрепата. За нас е чест да бъдем първата блек метъл група, свирила в България!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт