Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
BLIND GUARDIAN - интервю с фенове
Автор: Warrior Of Ice
15 Август, 2003

Членовете на Blind Guardian отговарят на въпроси на фенове.


Планирате ли запис на албум с оркестър или на нов live-албум? Може би DVD?


Marcus: В момента обмисляме идеята за втори live-албум. Още не е сигурно, но в близко бъдеще смятаме да направим нещо по въпроса. Колкото до албум с оркестър, досега не ни се е налагало да записваме такъв… Разбира се, би било прекрасно някой път да го сторим, но добрият оркестър винаги е доста скъп, и писането на парчета с оркестрации е доста по-трудно. За момента използваме синтезатори.

Ще издадете ли някога поне част от материала, написан от вас за филм по "Властелина на пръстените"?

Hansi: Специално за филма не сме писали нищо. Но имаме някои наистина подходящи музикални мотиви, или поне така си мислехме… След като в продължение на последните няколко години сме работили върху тази тема, логично е някой ден да издадем написаното. Все още не сме уточнили концепцията, трябва да довършим някои неща, така че очаквайте този проект в не много близко бъдеще. Със сигурност ще бъде нещо грандиозно и много различно от всичко, което сме правили до момента. Всичко започна още докато записвахме "Nightfall …" и винаги ми се е струвало, че въпросният материал е доста по-добър от парчетата от "Nightfall…" - като звучене е нещо много различно от досегашните ни творби. Не ме разбирайте погрешно, аз страшно обичам "Nightfall…", но симфоничните парчета са много по-мелодични, грабват те веднага!

Някога замисляли ли сте се да запишете песен с Tarja от Nightwish?

Hansi: Не. Нашата музика просто не е подходяща за нейния глас, нищо смислено няма да се получи.

Забелязва се доста сериозна промяна в стила ви в албума "Nightfall In Middle Earth", особено що се отнася до ритъм секцията, която като че ли остава малко на заден план. Смятате ли това да остане така? "Nightfall" е малко по-лек от обичайното, дали няма да възвърнете част от "тежестта" на звука в някой от следващите албуми?

Hansi: Това е много труден въпрос. Поне аз не смятам, че "NIME" е лек албум. Особено басът тук играе много по-съществена роля отпреди. Колкото до ритъм китарите, не сме наблягали много върху тях, но в следващия албум няма да е така. Той ще е доста по-балансиран от "Nightfall…", доста по-мощен. Разбира се, зависи как разбирате понятия като "мощ" и "тежест" - то си е въпрос на гледна точка. Някой от вас би ли нарекъл песни "The Curse of Feanor", "Time Stands Still", или "When Sorrow Sang" леки?

Каква е вашата религия? В какво вярвате? Може би и четиримата споделяте една религия? Думите 'But we didn't kill your christ' в една от песните ви ме накараха да се зачудя.

Hansi: Аз съм вярващ, но много критичен християнин. А въпросните думи са от "The Script For My Requiem" песен за един кръстоносец, завърнал се у дома, само за да осъзнае своя провал. Той всеки ден изживява кошмарите на войната, чува стоновете на умиращите, писъците на невинните. Една от причините за кръстоносните походи е била освобождаването на Божи гроб от езичниците и тези думи се отнасят за това.

Marcus: Аз съм католик, но не съм особено религиозен. Вярвам, че Исус Христос е съществувал като личност и споделям идеите, които е проповядвал, но не считам че е бил бог - просто един добър и обаятелен човек, привлякъл много последователи. Проблемът е, че църквата като институция не се интересува особено на какво е учил Христос преди 2000 години. В противен случай нямаше да ги има всички тези кръстоносни походи, убийствата в божието име. Ако наистина има някакъв бог, не вярвам да иска храмовете му да са пълни със злато и скъпоценности, докато някои хора гладуват…

Thomen: Аз съм протестант. Вярвам в Бог, но не като човек или въобще някакво създание. Мисля, че Бог е някаква енергия, намираща отражение в нашите действия, в заобикалящия ни свят. Дали тази енергия е положителна или отрицателна - това зависи от нас. Бог е просто дума, измислена от хората, за да опишат тази сила.

Групата ще издаде ли някога официално книжка с таблатури?

Marcus: Честно казано, нямаме представа за сега. Таблатурите на някои парчета скоро ще бъдат качени на сайта, но това ще са предимно акустичните песни. Да напишем таблатурите на парчета като "Time stands still" например, е ужасна работа, има толкова китарни хармонии, че е почти невъзможно всичко да се пресъздаде точно. Бих могъл да запиша като таблатура това, което свирим на живо, но то невинаги съвпада с оригинала. Може би ще издадем таблатури към "Tokyo Tales"…

Какво очаквате от филмите по "Властелина на пръстените"? Как гледате на факта, че историята няма да бъде пресъздадена с пълна точност?

Marcus: Съдейки по рекламните клипове, би могло да се получи нещо велико от тази продукция. За мен ще е нещо като фентъзи "Star Wars". Не знаех, че няма да следват историята точно, но стига да няма драстични промени, всичко ще е наред. Като цяло ще е много трудно за филма да грабне някои по-закоравели фенове на сагата, защото те вече имат изготвена цялата представа за този измислен свят, всички герои са във въображението им.

Thomen: С нетърпение очкавам този филм! Навярно ще бъде нещо велико, най-добрият филм, стига очкаванията ми да не се окажат неоправдани. Не е толкова важно историята да е пресъздадена дословно, атмосферата е по-важна. Освен това рекламните клипове са страхотни!

Hansi: Thomen за пореден път доказа колко е незапознат с фентъзи литературата! Но все пак е прав донякъде. Стига като цяло историята и уникалната атмосфера да са запазени, готов съм да се примиря с някои промени в сюжета. Въпреки че такива няма да допринесат особено на филма…

Hansi, използваш ли някакви специални гласови техники? Тренираш ли гласа си?

Hansi: За първите три албума въобще не съм се упражнявал. После един приятел ми препоръча разни вокални техники, след което започнах класическо образование. Сега се упражнявам с помощта на инструктор веднъж седмично, но и сам работя над гласа си ежедневно. Ако започна да обяснявам цялата процедура, ще е много досадно, но препоръчвам на всеки млад вокалист да взима уроци.

Какво е мнението ви за млади пауър метъл банди като Rhapsody, Secret Sphere, Dark Moor, и др., които са повлияни от Blind Guardian и често отегчават феновете си с еднотипна музика и текстове?

Thomen: Изобщо не ги намирам за скучни, но всеки може да мисли каквото си иска. Аз смятам, че просто новите пауър групи са твърде много и някои от тях звучат твърде идентично. Тяхно право е да се изразяват чрез музиката си както намерят за добре, но да копираш успели вече групи не е гаранция за успех.

Hansi: Никоя от споменатите банди не е особено повлияна от нас, поне според мен. Мисля, че правят добра музика и са на път да изградят свой собствен стил. Независимо дали ви харесва, поне Rhapsody се доказаха с упорита работа и сега са утвърдена група. Колкото до текстовете, те винаги са болна тема.

Ще направите ли турне съвместно с Iced Earth? Бихте могли да изпълните песни от "Demons & Wizards"!

Thomen: В момента нямаме такива планове. Ако по време на следващото турне посетим САЩ, бихме изнесли няколко концерта заедно с удоволствие. Може пък и да свирим нещо от "Demons & Wizards"!

Смятате ли да напишете няколко песни за истинския живот, не само парчета на фентъзи тематика? Наистина ли вярвате в текстовете си, или просто за вас това е работа?

Hansi: Писал съм вече на истински теми, но някои хора явно не схващат. Просто не пиша много очевидно, директно - не ми допада този начин. "Ashes to Ashes", "Theatre of Pain", "Born in a Mourning Hall" са някои примери за това. Обичам да създавам измислици, като тези от приказките, от филмите… Дали вярвам? Вярвам в музиката и в положителното послание на историите. Те са част от моята действителност. Дали е само работа? Питайте жена ми.

Защо музиката ви стана по-епична, вместо по-бърза (както в старите албуми)?

Marcus: Мисля, че това стана в резултат на естественото развитие на групата. Отначало не можехме да правим много разнообразна музика, но с течение на годините се усъвършенствахме като музиканти и композитори. Сега можем да творим, както винаги сме си мечтали, но не винаги сме били в състояние да го изпълним. Стъпка по стъпка, изградихме съвременния си стил.

Ще издадете ли видеоклип към някоя от песните си?

Thomen: Планираме да запишем подобно видео, но още не е сигурно. Телевизиите не подкрепят метъл бандите, поне в Германия. Цената на подобно начинание никак не е малка, затова трябва да го обмислим добре.

Обмисляли ли сте издаването на 'Blind Guardian Unplugged Album', в който да са включени нови песни, подобни на 'A Past and Future Secret'?

Marcus: Всъщност, не сме. Би било твърде ограничаващо в музикален аспект, предпочитаме да има повече разнообразие в албумите ни. Подобни песни не пишем всеки ден, а и да издадем такъв проект, едва ли ще е скоро. От друга страна, много беше забавно да свирим акустични версии на тежките парчета, както направихме в "The Forgotten Tales". Завбъдеще не е изключено да опитаме пак нещо такова, но за сега нямаме подобни планове.

Какво образование имате?

Thomen: След училище бях в казармата, след което поработих малко като покривчия във фирмата на баща ми. През 91 напуснах, за да се отдам изцяло на групата. Това си беше доста опасна работа и дано не ми се налага отново да я практикувам

Ще издадете ли някога песните от Lucifer's Heritage периода?

Hansi: Навярно някой ден ще издадем тези парчета, записани като хората и в съвременни версии. Доста вода има да изтече преди това да стане. Самите демота може да бъдат издадени скоро, зависи от издателите ни.

Кое е най-смешното нещо, случило се с вас?

Marcus: За мен един от най-смешните моменти беше изобретяването на "Iced Deutsch". По време на второто ни съвместно турне с Iced Earth спряхме на една бензиностанция край магистралата, да си купим нещо за хапване и пийване. В този момент Jon внезапно почна да плямпа на "Iced Deutsch", тоест използваше всяка немска дума, която му идваше наум без значение дали има някакъв смисъл или не. Такава реч дръпна, без да разбира сам и половината, заяви че сме рицари от Кръглата маса и подобни неща. Всички се натъкаляхме на пода от смях…

Thomen, как така си толкова здрав, при положение че пушиш като комин? Да няма някакви специални барабанистки номера, или пък кислородна маска под барабаните? Коя е любимата ти марка цигари?

Marcus: Кой казва, че Thomen е в добро състояние ?… ;-)

Thomen: Няма никакъв трик, упражнявам много краката си - това е. Понякога сам се чудя как може да пуша толкова и да съм здрав същевременно. Знам, че трябва да ги откажа, или поне да намаля пушенето - тогава много неща ще са по-лесни. Преди някое турне ми трябва известно време за да вляза във форма след дълга почивка. Любими цигари са ми: Philip Morris - Light American Filter.


Кефите ли се на японска анимация? Кои са ви любимите анимационни филми и бихте ли писали музика по тях?

Marcus: Не съм фен на японските филмчета, единственото което съм гледал е Akira и ми се стори ужасно скучно. Още повече, след като всички ми обясняваха как този бил един от най-добрите, съвсем загубих интерес към жанра. Иначе "Toy Story", "A bug's life" и "Shrek" не са никак лоши..

Hansi, след като ти наскоро стана баща, това промени ли по някакъв начин мирогледа ти?

Hansi: Идеята ми за живота си остава същата като преди, а именно: "В края на краищата всичко ще се оправи." Да познавам Marcus, Thomen и Andre в продължение на толкова години - това ми позволява да кажа, че въпросната сентенция е и кредо на цялата банда. Отговорността да си баща е голяма. Знае ли някой какво ще донесе бъдещето? Някак си не се виждам да пиша тонове приспивни песнички.

Чудно ми е кой изпълнява допълнителните вокали в демото Symphonies of Doom?

Thomen: Това е вторият китарист на групата от онова време - Markus Dork. Приятел е на Andre още от училище и все още всички сме приятели с него. Нямам представа защо сме му дали да пее. Сигурно Hansi е имал някакви проблеми с гласа. ;-) Извинявай, Hansi!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт