Ревюта
Група: At The Gates      Албум: To Drink from the Night Itself      Автор: Horologist      Юни, 2018
At The Gates - To Drink from the Night Itself (ревю от Metal World)

С класическа дискография, вдъхновила и продължаваща да вдъхновява банди от световен мащаб, и след ударното си завръщане с отличния "At War With Reality" през 2014-а г., едва ли е имало съмнения, че At The Gates ще продължат дългата си история с още превъзходна музика и активен концертен живот. Да, но миналата година Anders Bjorler, идейното ядро на групата и един от нейните основатели, отново напусна състава – заричайки се, че този път е завинаги. Това постави на дневен ред въпроса дали групата ще е в състояние да продължи славното си минало. За да запълнят празнотата в редиците си, At The Gates наеха стария си познайник Jonas Stalhammar (изявявал се в Bombs of Hades, God Macabre, The Lurking Fear) и му повериха да участва в композирането на шестия си студиен албум – както винаги, натоварен с големи очаквания от страна на феновете и критиците.

Резултатът е "To Drink from the Night Itself", един превъзходен и пълноценен албум на At The Gates, който още веднъж доказва, че групата е много над това да разчита на стария си успех или да глези феновете си, като им предлага нови прочити на култовия "Slaughter of the Soul". Водещото начало при шведите е натрапчивата нужда да творят, и то не какво да е, а първокласен мелодичен дет метъл. Когато музиката напира изотвътре, те просто нямат друг избор, освен да ѝ се подчинят. Така нещата се случват по възможно най-естествения и правилен начин. Загубата на Anders, оттеглил се поради тотална липса на муза, също е в интерес на групата – защото на негово място идва опитен и надъхан музикант, споделящ нейния творчески устрем.

Освен че звучи напълно автентично, "TDFTNI" е интересен с това, че в звученето му е вкоренено вдъхновение от изключително мрачните и сложно построени първи и втори албум на групата. Докато "At War..." притежаваше доста от прямотата и изчистената композиционна структура на "Slaughter", "To Drink..." залага на комплексни структури, техничност и бруталност. Мелодията все още е факт, но, за разлика от друг път, тя не е поставена на водещо място в песните. Така те изискват повече слушане и вглъбяване от обикновено, за да разкодирате сложността и интензитета на случващото се.

Заради този подход се усеща липсата на рефрени и мелодиите не са така запомнящи се, както сме свикнали от At The Gates. Това не прави албума по-малко стойностен, а много по-различен. Смелостта на групата да загърби печелившата формула на "Terminal Spirit Disease" и великолепния "Slaughter..." заслужава искрени почитания. Съвсем ушевидно е, че намеренията на ATG са били да предложат най-доброто, на което са способни в момента като музиканти и зад албума не личат никакви назадничави амбиции за повтаряне на предишни успехи.

Макар и позагърбили грабващите ухото мелодии, шведите са все така идейни и "To Drink..." е зареден до максимума с яки рифове, мощни барабани и все така интензивното, първично крещене на Tompa. Тежестта и обемът на звука са смазващи, а продукцията не страда от съвременната болест на прекалено полираното звучене. Талантът на групата и характерният звук на шведския дет метъл са отлично съхранени и за нас новият албум на At The Gates не е нищо по-малко от поредният триумф на култовата банда. Нямаме търпение шведите да ни го представят на живо през декември, когато ще се случи дългоочакваният им първи концерт в България.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт