Ревюта
Група: Black Space Riders      Албум: Amoretum Vol. 2      Автор: WingWriter      Юли, 2018
Black Space Riders - Amoretum Vol. 2 (ревю от Metal World)

Два албума за една година – ще се съгласиш, че Black Space Riders са особено продуктивни в последно време. Всъщност тези два албума разказват една история в две части, но интересното е, че и двете издания могат да се слушат самостоятелно. Ако не гледаш заглавията, по нищо няма да разбереш, че едното е продължение на другото. Това е впечатляващата част – два напълно завършени албума в рамките на една година. Ако не друго, то тези музиканти заслужават най-малкото респект за труда си.

“Amoretum Vol. 1” се появи в началото на годината, а ето че сега е време да разберем какво са ни подготвили немците в “Amoretum Vol. 2”. Едва ли ще забележиш някаква музикална или концептуална разлика между двете. Излиза, че и двата албума са записани наведнъж, но едва ли някой би си пуснал psychedelic албум, дълъг над два часа, затова от групата решили да разделят съдържанието. Вероятно са били подтикнати и от маркетингов интерес. Това, разбира се, няма никакво значение, особено след като музиката е добра.

Интересно е значението на заглавието. Думата Amoretum е кръстоска между немскита Amor (Купидон), и Arboretum (Дендрариум). От групата обясняват, че наименованието носи символично значение на светилище на природата и любовта. И докато и двете части следват тази концепция, то втората е по-скоро “разразила се буря в Градината на Любовта. Дали всичко това е свързано с носещата същото име поема на британския класик William Blake? Едва ли. Black Space Riders разказват своя история.

Музиката е приятно съчетание между психеделичен и класически хард рок с интересни спейс и на места прогресив влияния. Открояват се песни, в които можеш да откриеш влияния от гиганти като Pink Floyd и Foo Fighters. Опитното и пропито с изтънченост композиране е родило някои особено красиви произведения. Темпото и лайтмотивите постоянно се менят, а с тях и атмосферата и настроението. Като нищо преминаваш от по-агресивната, повтаряща девет пъти името си “LoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLove (Brake the pattern of fear)”, към космическата “Walls Away”, и стигаш до забавената, особено след гореспоменатите две, “In Our Garden”.

Вече може би се досещаш, но заглавията на парчетата са също доста забавни. Вече споменахме, и нека я повторим пак, защото защо не – “LoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLove (Break the pattern of fear)”, обаче по-надолу става по-интересно. Стигаме до пиесата “Ch Ch Ch Ch”, която е разделена в също в две части. Едната е “…(The Ugly Corruptor)” и е изцяло инструментал, който поражда немалко въпроси. Втората, “…(Living In My dream)”, е сред най-силните песни в албума.

Личи, че Black Space Riders са вложили много усилия и финанси в изграждането на тази огромна и многопластова история. Стилът, в който творят, обаче едва ли ще им донесе някакви големи комерсиални успехи, особено като се вземе предвид и географското им положение. Все пак, за феновете на психеделичния спейс рок, и двете части на “Amoretum” са препоръчителни.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт