Ревюта
Група: Illusionaut      Албум: Snow Queen      Автор: Alice      Юли, 2018
Illusionaut - Snow Queen (ревю от Metal World)

От град Литъл Рок, Арканзас идва група музиканти, които далеч не са от новоизгряващите звезди на експерименталната рок и метъл сцена, въпреки дългото им отсъствие от нея. Но след 10-годишна пауза и завръщането си през 2014-а, Illusionaut се прераждат и се връщат обратно в играта, гордо представяйки един от албумите, които е съвсем възможно да се окажат най-добрите тази година. Смело твърдение, но съвсем не преувеличено. Вижте (и чуйте) сами.

“Snow Queen” оставя трайно впечатление, което трудно може да се опише с думи и смести в някаква определена рамка или жанр. В музиката на американците присъстват всякакви елементи, вариращи от прогресив и алтърнатив рок до прогресив и атмосферичен метъл и какво ли още не, вдъхновено от легендарни банди като Pink Floyd, The Cure и Tool. Въпреки че дефинирането им е почти невъзможно, едно от най-точните определения, които са получавали до момента, е спейс рок – почти буквално описание на широкия обхват на креативните им способности, простиращи се далеч от всичко човешко и земно. Космическата одисея на Illusionaut е и трудна за възприемане, пораждаща най-различни мисли и емоции, оставяща и най-безразличния слушател напълно хипнотизиран и без дъх след само около 40 минути.

Качеството на световно ниво и цялостната дълбочина и смисъл на записа са неща, които никой не би очаквал от ъндърграунд банда като Illusionaut. И всичко това до голяма степен се дължи на професионализма и завидните умения на добре известния мастъринг специалист Ken Andrews от Failure и продуцента и музикален инженер Darian Stribling. Но, разбира се, най-голямата заслуга е на самия квартет: Ryan Cook (вокали), Jerry Cordova (бас), Derek Reed (китари/синтезатор) и Logan Kennedy (барабани), които са свършили превъзходна работа с композиторските идеи зад “Snow Queen”.

Пътуването из космоса и времето започва със заглавното изпълнение, което инициира бавното потапяне в меланхоличната представа за зима, обграждаща всички песни. Емоционалното измерение на “Snow Queen” проявява огромните си пропорции още в началото на албума, а “Take Me To The Edge” показва майсторски рифове и вокали, комбинирани с хитови китарни мотиви, които се запомнят мигновено. Същото се отнася и за “Keep Running” и “Tell Tale”, които се забиват в съзнанието още от първото им слушане. Следва “Glue Trap” – едно по-рок ориентираните парчета тук, пълно с енергия и разкриващо една съвсем различна и непозната страна на Illusionaut. Песента е последвана от доста по-меланхоличната и мрачна “Illusion”, която забавя темпото, но запазва интригуващата мистерия на записа. Скоро след това “Spinning Inside” връща много от вече познатите чувства, породени от “Keep Running” и “Tell Tale”, но отново звучи по-ново и различно от тях. Изглежда, че Illusionaut успяват да създадат цели палитри от усещания с всяка следваща композиция. И очевидно, някои от най-хубавите неща са запазени за финала, защото предпоследната песен “To Start New” се оказва една от най-впечатляващите в албума, служейки като чудесен пример за инструменталната класа на Illusionaut. Добавката от джазов саксофон я прави още по-неустоима от предишните, ако това изобщо е възможно на този етап, а деветото и закриващо парче с изключително подходящото заглавие “Hypnotize” напомня за композиторското майсторство на групата във всеки един аспект на “Snow Queen”.

Видно е, че и бандата, и албумът заслужават много по-голяма аудитория, защото качеството на “Snow Queen” не е нещо, което се среща често в днешни дни. Цялото преживяване превъзхожда много от най-новите експерименти на някои от най-известните имена в метъла и рока, което кара Illusionaut да изпъкват много ярко. И ако това е само началото на всичко, то бъдещият успех на групата е гарантиран, а големите им амбиции са напълно оправдани – царуването на “Snow Queen” тепърва започва.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт