Ревюта
Група: Brothers of Metal      Албум: Prophecy of Ragnarök      Автор: Warrior Of Ice      Ноември, 2018
Brothers of Metal - Prophecy of Ragnarök (ревю от Metal World)

Както великият Стравински някога бе отбелязал, добрият композитор не имитира, а направо краде. Разбира се, не на всекиго е дадено да бъде новатор и невинаги е нужно да преоткриваш пословичното колело, за да си креативен. Младите шведи Brothers of Metal се придържат стриктно към тази максима в дебютния си запис “Prophecy of Ragnarök”, а фактът, че преди 15 години Grave Digger и Wizard издадоха концептуални албум в сходен стил и на досущ същата тематика, за тях е повече повод за гордост, отколкото за притеснение.

Осмината викинги от Фалун забиват епичен хеви/пауър метъл, вдъхновен от вече споменатите немски класици, наред със съгражданите им Sabaton, ранните Freedom Call и вечните Manowar. “Prophecy of Ragnarök” е изграден от кратки, съсредоточени композиции, които не изненадват с чудеса от тежест, скорост, или техника, но пък са пълни със запомнящи се мелодии и припеви. Липсват каквито и да е инструментални изхвърляния – една от традиционните слабости на жанра – като основният акцент пада върху ударното и грабващо звучене.

Нордическата митология е предъвквана безчет пъти от представители на почти всички метъл жанрове и Brothers of Metal не правят различен прочит. При все това, старите предания се вписват забележително добре в музикалната им фраза, гарнирани с много нужна доза хумор. Албумът предлага значително композиционно разнообразие: убийствени химни като “Death of the God of Light”, “Defenders Of Valhalla” и “Yggdrasil” се редуват с по-твърдите “Son Of Odin” и “Tyr”, а дори имаме и сполучлив опит за пауър балада с “Freya”. Едно от най-силните оръжия на състава е контрастът между гърлените ревове на Joakim Lindbäck Eriksson и красивия чист глас на Ylva Eriksson, който се движи предимно в алтовия регистър, но на моменти се извисява над инструменталната постройка и задава емоционалната линия на дадена песен. Уместно вмъкнатите клавирни подплънки и фолклорна орнаментика приятно напомнят на Alestorm, а героичните хорови партии дооформят стила на бандата. Всички тези елементи са съчетани с впечатляваща за дебютанти увереност и обиграност, което неизменно те кара да се питаш как осмината биха звучали в следващото си издание.

Без да се възприемат твърде на сериозно, Brothers of Metal поднасят един от най-заразителните пауър метъл албуми в последно време. Макар влиянията им да са очевидни, има нещо толкова непосредствено и искрено в това, което правят, че е трудно да останеш недокоснат от огнената им енергия. А това често е по-ценно от една бездушна оригиналност.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт