Ревюта
Група: Within Temptation      Албум: Resist      Автор: Sharon      Януари, 2019
Within Temptation - Resist (ревю от Metal World)

Едно от нещата, в които Within Temptation са дяволски добри, е способността да сменят творческите си ниши. Започвайки с готик/дуум метъл, холандците записаха симфонични шедьоври, последвани от експериментални моменти на поп, ретро и модерен звук, както и съвместна работа с имена дори извън рок сцената. Появата на “Resist” слага край на най-дългото творческо затишие на групата, която можеше дори да приключи съществуването си още преди издаването му.

Точно затова албумът се явява един вид спасителен пояс за Sharon den Adel и компания. Зад актуалната концепция а ла “Black Mirror” прозира първичното желание на музикантите да обърнат нова страница, фокусирайки се върху това, което умеят най-добре. В резултат последва хаотична PR кампания и отлагане на премиерата на запис, с половината от който бездруго бяхме запознати покрай предшестващото го турне.

Очаквано, Within Temptation са избрали най-подходящите парчета за концертите: олдскуул симфонични хитове като “Endless War” и “Raise Your Banner” (с Anders Fridén от In Flames) се допълват от модерните електроники в “Supernova” и “The Reckoning” (с Jacoby Shaddix от Papa Roach). С приключването на първата половина на диска започват и сериозните проблеми, а идеята за нов прочит на съвременната поп музика изиграва лоша шега. Типичната за “напомпаните” американски издания продукция звучи механично в стремежа си да акцентира върху детайли, често погребващи вокалите на Sharon под пластове от синтезиран саунд и семпли. Рап изказът в “Holy Ground” е пресилен опит за привличане на вниманието по начин, сходен с “And We Run” от Hydra, но липсата на какъвто и да е музикален гръбнак прави песента всичко друго, но не и запомняща се. “Mercy Mirror” и неуместно заетата от My Indigo “Firelight” (дует с Jasper Steverlinck, колега на Sharon от белгийското предаване “Liefde voor Muziek“) са на светлинни години от класата на емоционалните балади на WT. Докато “Mad World” е разнообразно хитово парче, по-мрачните “In Vain” и “Trophy Hunter” са в най-добрия случай компромисни.

Условна е и цялата ситуация около “Resist”. Преоткриването на оркестрациите и хоровете щеше да е добре дошло, ако не беше за сметка на и без това дефицитните сола на Ruud Jolie, а дуетите отдавна не са достатъчни, за да компенсират липсата на онази магична ангажираност в музиката на холандците. Въпреки всичко, историята ги припознава като една от най-постоянните съвременни банди, напук на предизвикателствата. Остава надеждата, че “Resist” наистина ще донесе така необходимото пречистване и ще отвори път за постижения, достойни да носят логото Within Temptation.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт