Ревюта
Група: Amon Amarth      Албум: Berserker      Автор: Warrior Of Ice      Април, 2019
Amon Amarth - Berserker (ревю от Metal World)

Благодарение на рядкото си умение да балансират на границата между екстремното и масово достъпното, Amon Amarth се превърнаха в едно от емблематичните имена на съвременната метъл сцена. Като една вечна алтернатива на гьотеборгската школа, те показаха, че мелодичният дет метъл може да просъществува и без постоянно модернизиране на всяка цена. Наследник на дълга серия от силни издания, 11-ият им студиен опус идва натоварен с очакването да увековечи царуването на създателите си.

След като преди три години стигнаха опасно близо до това да разчупят самоналожения си стилов канон с “Jomsviking”, сега петимата викинги правят опит за частично завръщане към творческите си корени. “Berserker” изоставя химновия подход на предшественика си в полза на чувствително по-агресивно звучене, което може би ще се понрави на част от старите почитатели, но го прави стъпка назад в развитието на състава. Резултатът е един праволинеен, директен и – уви – незабележителен албум.

Проблемът на “Berserker” не е в това, че залага на до болка познати мелодии, постройки и теми – това бездруго открай време е запазена марка на Amon Amarth, както и една от основните причини да се радват на такава фенска подкрепа. Записът не страда и от някакви технически дефицити – продукцията на Jay Ruston е на изключително ниво, а квинтетът демонстрира висока музикантска класа във всеки момент. Единственото, което го спъва, е преобладаващата липса на отличителни и запомнящи се идеи, предразполагащи слушателя да си го пуска отново и отново.

Много от парчетата тук оставят впечатление на нещо, създадено от майстори в занаята, но повече по задължение, отколкото в резултат на автентично вдъхновение. Признание заслужават синглите “Crack the Sky” и “Raven's Flight”, които прегазват с безапелационна мощ, наред със сигурния лайв трепач “Shield Wall” и помитащата енергия на “Ironside”. В противовес стоят далеч по-безличните “Skoll and Hati” и “Wings of Eagles”, докато опитът за мелодет пауър балада в лицето на “The Berserker at Stamford Bridge” е в най-добрия случай колеблив. “When Once Again We Can Set Our Sails” звучи като беззъб препрочит на “Embrace of the Endless Ocean”, а “Into the Dark” тъне в монотонност, от която дори смелите симфонични елементи не успяват да я извадят.

В крайна сметка, “Berserker” е противоречив труд. Албум, написан и реализиран с толкова професионализъм, няма как да бъде наречен слаб или разочароващ. На тези, които за пръв път се сблъскват с групата, навярно би се сторил като истинско откровение. За съжаление, поставен до класики като “Versus the World”, “With Oden on Our Side”, та дори и “Jomsviking”, той не издържа прякото сравнение. Amon Amarth са способни на повече и можем да се надяваме, че скоро ще ни го докажат.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт