Ревюта
Група: Kampfar      Албум: Ofidians Manifest      Автор: WingWriter      Май, 2019
Kampfar - Ofidians Manifest (ревю от Metal World)

В последните години Kampfar като че ли позагубиха култовия си статут в скандинавските паган/блек метъл среди. Последният им албум, “Profan” (2015), беше по-скоро оставяне по течението и въпреки достойнствата си, бързо беше забравен. Норвежците явно усетиха какво става и решиха да си дадат творческа почивка. Затова новото им произведение се появява сега.

Трите години са си казали думата. “Ofidians Manifest” е най-силният, завършен и добре звучащ продукт на групата от много време насам. С него музикантите свалят огромен товар от раменете си и показват, че дори институция като Kampfar може открито да показва влиянията си от други изпълнители. И това е само в техен плюс. Без да се старае да подхожда новаторски, съставът изсвирва един от най-качествените екстремни албуми за годината.

Разнообразието е огромно. Ако откриващата “Syndefall” впечатлява със модернистичния си, но откровено суров блек метъл звук, то следващите я “Ophidian” и “Dominans” ще те накарат да настръхнеш – едната заради страхотните си behemoth-ски чисти ревове, а другата – заради изобилието от несинхронизирани детски викове и вдъхновяващите вокали на припева, поверени на гост-изпълнителката Agnete Kjølsrud. За капак, зловещото ръмжене на Dolk без проблем те пренася мисловно в студените норвежки гори.

В “Natt” съставът забива в праволинейна блек метъл постройка, но вокалите се изчистват допълнително и се настаняват в ниския регистър, с което Kampfar започват да ни напомнят, че не могат и повече. Фолклорното начало започва да се проявява по-ясно в “Eremitt”, където във втората част слушаме леко мажорни, типично викингски напеви. “Skamløs!” обръща гръб на чистите вокали и отново ни връща в бездната, но пък инструменталът контрастира по интересен начин, като въвежда струнна и клавишна секция, обогатявайки мелодичността на звука. “Det Sorte”, като закриващ епос, се старае да събере всички чути до момента елементи. Така дължината на песента става по-голяма, но епилогът не омръзва дори и за момент.

Kampfar надхвърлиха очакванията този път. “Ofidians Manifest” звучи модерно, но сурово и в същото време супер мелодично за стила си. Личи, че норвежците искат да си върнат загубената слава и няма да дадат позициите си доброволно. Kampfar е име с тежест, което, вече доказано, може да живее свободно и днес.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт