Ревюта
Група: October Tide      Албум: In Splendor Below      Автор: WingWriter      Май, 2019
October Tide - In Splendor Below (ревю от Metal World)

На всички е ясно, че пикът на October Tide е в миналото. Групата е от този тип, при който творческият връх настъпва още в самото начало, а след това музикантите посвещават останалата част от кариерата си на това да се опитват ако не да подобрят, то поне да догонят постиженията си. Абсурдно е да мислим, че шведският дет/дуум проект е в състояние да повтори емблематичния “Rain Without End” (1997). Хубавото е, че и лидерът Fredrik Norrman е наясно с това.

“In Splendor Below” няма никакви амбиции да следва гореспоменатото издание. Албумът е насочен към новото творчество на групата. Начинът, по който звучи, говори, че групата не е мръднала особено от “Winged Waltz” (2016). Само че първото впечатление лъже. Предшественикът не беше слаб, но на места идваше леко монотонен. В “In Splendor Below” тази грешка е поправена. Продукцията е желязна, а песните са разнообразни, така че шансът записът да ти доскучае по някое време е минимален.

Разнообразието е довело до жертви в друг аспект. С този албум October Tide като че ли се отдалечават от дуум корените си. Това не е ново, но тук се забелязва ясно. Повечето песни в траклиста се оказват малко бързички, за да са дуум метъл. За радост не са толкова бързи, че да минат за мелодет. Застопоряват се някъде в средата. Интересното е, че композиционният похват е типичен за дуума, мелодиите звучат като нещо, което е нормално да чуеш в този жанр, но сякаш са леко пришпорени.

Както по-горе беше споменато, продукцията е страхотна. Качеството е високо, звукът е изчистен, но в разумни граници. Отдалече си личи, че “In Splendor Below” е написан и изсвирен от професионалисти. Темпото е разчупено, а китарите на доста места блестят с необичайни сола. Често шестструнниците в състава оставят музиката да диша, давайки пространство на ритъм секцията в лицето на баса и ударните. Когато се изисква тонът да е суров, той е такъв. А стане ли необходимо да е по-мелодичен... да речем, че трудно ще си избиеш “Guide My Pulse” и “Seconds” от главата.

Повече дет, отколкото дуум. Повече агресия, отколкото мелодия. Но със същите познати емоция и майсторство, които изградиха и превърнаха October Tide от просто страничен проект в едно от големите имена на дет/дуум метъла. Всичко това е тук. “In Splendor Below” бие във всички категории предшественика си. Да не забравяме и олдскуул разделението на “Side A” и “Side B” – нищо повече от визуален трик, но достатъчно колоритен, за да накара албума да изпъкне сред връстниците си. А и ще се хареса на феновете на касетките.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт