Ревюта
Група: Sabaton      Албум: The Great War      Автор: Arwen      Юли, 2019
Sabaton - The Great War (ревю от Metal World)

Неподражаемите любимци на хиляди фенове на метъла и историята – Sabaton, отново стъпват на бойното поле, готови за нови военни набези. Този път те са избрали да ни представят задълбочен поглед върху ужаса и саможертвите на Първата световна война. Лирическата тематика е плод на дългогодишни проучвания и неслучайно намира израз тъкмо сега – освен разнообразието, което внася във вече познатите ни истории, ознаменува и 20-ата годишнина на групата.

Деветият студиен албум на шведския пауър батальон отново e концептуален и проследява паметни моменти от началото до края на Великата война. Интересен факт е, че Sabaton са започнали да записват настоящия материал, когато се навършват точно 100 години от края на войната. И за да направят своя юбилей още по-паметно събитие, те стартираха Sabaton History Channel – собствен Youtube канал, в който взимат участие известни историци и разказват фактите зад песните. И така, this is the Great War!

Историческата възстановка започва с “The Future of Warfare”, изследваща поредицата от събития, довели до началото на Първата световна война, непосредствен повод за която се счита убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Барабанните откоси и средното темпо създават усещането за попадане между кръстосан огън и допринасят допълнително за изграждането на цялостната картина. Скоростта се вдига в “Seven Pillars of Wisdom”, възпяваща противоречивата личност на Томас Лорънс „Арабски“ и кръстена на едноименния му биографичен роман. Енергичната и заредена с клавирна мощ “82nd All the Way” ни запознава отблизо с 82-рата въздушнодесантна американска дивизия, известна като “All American Division”. Историята продължава да оживява с “The Attack of the Dead Men”, рисуваща мрачните краски от атаката на „живите мъртви“, когато руските войници устояват на смъртоносната газова атака на германците и на свой ред атакуват шокираните си нападатели. Наситена с мелодични китари и насечен припев, композицията въздейства емоционално и съумява да предаде по неповторим начин атмосферата и героизма на руските войници. Следва първата по-сериозна битка на американските морски пехотинци във Великата война, възпята в химновата “Devil Dogs”.

Тук е моментът да отбележим, че добре работещата формула на шведската танкова дивизия е налице и тук – директни ударни парчета, мелодични китари, енергични клавири и напевни вокали. Макар и в музикално отношение да няма изненади, ефектът на познатото и любимото е постигнат, а лириките са на заслуженото високо ниво. Посочените похвати се разгръщат стремглаво в пауър вихрушката “The Red Baron”, която разказва историята на един от най-големите въздушни асове в историята – барон Манфред фон Рихтхофен. Прякорът му излиза след като започва да боядисва самолетите си в червено, за да всява ужас във враговете си. Тежко маршируващата едноименна композиция се явява събирателен образ на целия четиригодишен ужас, наречен Първа световна война. За разлика от другите песни, “The Great War” не изследва конкретна битка или подвиг, а цели да възпее героизма и саможертва на войниците, и е майсторски изпипана както в музикално, така и в стилистично отношение. “A Ghost in the Trenches” на свой ред разказва за един от най-смъртоносните снайперисти в историята, получил прозвището „призракът в окопите“, тъй като поразява противниците си, без да го забележат. Към парчето излезе и епизод с историка Indy Neidell, разказващ в детайли за личността на Франсис Пегамагабо. И така неусетно стигаме до най-дългата активна битката в историята, продължила повече от 300 дни и приключила без победител – “Fields of Verdun”. Със своята неудържима мощ, заразителни рефрени и китарни импровизации, сингълът се превръща в един от най-силните представители на албума. Баладичното начало на “The End of the War to End All Wars” бързо прераства в клавирна напевна експлозия, пресъздаваща обещанието, надеждата и думите на Удроу Уилсън, че Първата световна война ще остане в историята и това ще бъде войната, която ще сложи край на всички воини. Закриващата “In Flanders Fields” е своеобразен поклон пред паметта на всички загинали, под формата на хорова вокална версия на военната поема на John McCrae.

Със своя въздействащ и емоционален албум Sabaton за пореден път дават пример за това, че музиката може да докосва слушателя на повече от едно ниво. Оригиналната идея за историческите епизоди допълнително подсилва интереса на феновете не само към музиката, но и към достоверните факти. Прецизни и верни на себе си, петимата шведи продължават своето военно дело, а ние можем само жадно да очакваме следващите уроци по история и качествена музика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Mad Max
Трагедия... Най-слабият албум на групата за мен. Буквално нито една песен не ми хареса. Те всички звучат по един същи начин. До болката познатата и изтъркана формула. Да, ама на мен ми писна да ме цакат с топла бира... Негативна оценка от мен! 2/10
от Brayan Dzonson
Невероятно историческо и музикално патетично. Все едно си там и участваш във всяка една битка в ритъма на Sabaton. Браво, Arwen ,продължавай да твориш и да радваш с интелигентно поднесени ревюта. Очаквам с нетърпение следващите !

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт