Ревюта
Група: HammerFall      Албум: Dominion      Автор: Arwen      Август, 2019
HammerFall - Dominion (ревю от Metal World)

Като ревностни поддръжници и възродители на класическия хеви метъл, HammerFall имат нелеката задача да съхранят разпознаваемия си стил, но и да уловят вълната на новите тенденции. През годините се оказа, че първото е по-печелившата стратегия, а компромисите в музикално и стилово отношение са просто недопустими. Още с предходния албум, “Build To Last”, шведските тамплиери уловиха правилно пулса на своите верни последователи и накараха металните сърца да затуптят отново с онзи позабравен плам и несломим дух.

Единадесетият студиен албум на бандата за радост не само продължава, но и затвърждава позициите ѝ, доказвайки, че шведите ни най-малко не са изгубили живеца си. “Dominion” е едновременно свеж, оригинален, но и предлага това, което феновете винаги търсят – още от старото, златно звучене, изградило имиджа на HammerFall. Вярно, Хектор има по-демоничен вид от обикновено и обложката не обещава нищо специално, но пламъците, сред които се издига, напълно съответстват на пожара, който предстои да се разрази.

Познатата мощ на групата ни връхлита още в откриващата “Never Forgive, Never Forget”, елиминираща всяко съмнение относно какво ни очаква в следващите петдесет минути. Препускащата ритъм секция и мелодичните китарни импровизации разпалват първите искри на огнения темперамент на състава, подсилени от неподражаемите вокали на Joacim Cans. Заглавният трак отдава почит на традициите с по-суров и твърд звук в духа на класиките на бандата. “Testify” атакува малко тромаво, но към средата развихря скрития си потенциал, макар и да не е от най-запомнящите се песни. Безспорно един от най-силните представители в записа е “One Against the World” – моментът, в който се усеща така необходимата близост с „истинските“ HammerFall от златните години на “Glory to the Brave” и “Legacy of Kings”. Епично, вдъхновяващо и мелодично, парчето влиза под кожата със заразителните си рефрени и определено е един от неоспоримите претенденти за титлата „лайф хит“. За същото се бори и “(We Make) Sweden Rock”, но с тази разлика, че въпреки епичните напеви и енергичното темпо, като цяло се чувства по-посредствена. Като първи сингъл, тя дори оставяше и леко тягостно чувство и редица въпроси дали това ще бъде най-доброто, което ще чуем. За радост, тези притеснения си останаха безпочвени, а слабите моменти за сведени до минимум. Ясно потвърждение за това е и баладата “Second to One”, чиято емоционалност е подсилена от прекрасния чист глас на Joacim – една от запазените марки на шведите. Макар и вече да няма същите широки вокални диапазони, харизматичният фронтмен съумява правилно да постави границите на своите възможности.

“Scars of a Generation” връхлита безмилостно с галопиращи рифове и китарни дуели и отново обръща поглед към най-доброто от творчеството на HammerFall. Енергичната “Dead by Dawn” също би стояла чудесно на сцена, предизвиквайки вълна от развети коси и напяващи като едно гърла. Интрото “Battleworn”, вместо да прерасне в очаквана инструментална импровизация, също част от почти всеки албум, има за задача да ни подготви за най-силното парче в “Dominion”. “Bloodline” не само кара кръвта да закипи, но и носи удоволствие за сетивата с прекрасни мелодични сола, епични напеви и онази позабравена тръпка, която сме усещали в шедьоври като “The Dragon Lies Bleeding” и “Keep the Flame Burning”. Темпото не спада и в следващата “Chain of Command”, с чудесните китарни изпълнения от Oscar Donjck и Pontus Norgren. И ако дотук чухме страхотни парчета, звучащи някак познато, то закриващият трак определено е най-приятната изненада тук. Нешлифованият диамант “And Yet I Smile” е може би най-зрялото и оригинално нещо, което сме получавали скоро от шведските тамплиери. Емоционална и баладична, песента събира в себе си докосващи лирики, прекрасни китарни импровизации и най-силното оръжие на групата – чистите умерени вокали на Cans. Композиция, достойна не само да завърши облика на настоящия запис, но и да накара слушателя да си го пуска отново и отново.

Освен страхотен албум, “Dominion” беше и необходим албум. Изпълнен с много вдъхновение и творчески идеи, той връща увереността както на феновете, така и на самите HammerFall, че пътят, по който са поели, е правилният. Можем само да се надяваме тази тенденция да се запази и занапред, а шведският квинтет да продължи да твори със същия хъс и ентусиазъм.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт