Ревюта
Група: Demons & Wizards      Албум: III      Автор: Стако      Февруари, 2020
Demons & Wizards - III (ревю от Metal World)

Demons & Wizards е рожба на страстта към по-целенасочен тип хеви метъл, концептуализиран от Hansi Kürsch (Blind Guardian) и Jon Schaffer (Iced Earth). Би трябвало това първо изречение директно да води към заключението, че изданията им са всеизвестни, но вероятно след това се питате и „абе, как не съм чувал за това досега?“. Е, макар че вероятно си задавате този въпрос, никак не може да се твърди, че проектът е безуспешен. Даже напротив.

Само в рамките на два записа се предлага обоснован набор от епични хитове. Главната цел на проекта изглежда бе свързана с възпяването на сюжетни линии от любими литературни творби на музикантите, или респективно – принадлежащите към тях герои. Цялото това вдъхновение е трябвало да отиде някъде, а ние – меломаните-металяги, имаме цели два албума, които доказват успеха. И след пауза от цели 15 години, вдъхновението се завръща с лаконично озаглавеният “III”.

Интродукцията е умерена и играе ролята на въведение в абсолютния смисъл на думата. “III” започва с това да хване ръката на слушателя и увлекателно да го пренесе в друг свят. Атмосферата взима превес над творчеството и много рядко пуска юздите му. Групата винаги е била известна с това, че приоритизира наратива в творчеството си. Макар че историите са чужди, погледът е личен, което придава уникалност на проекта. В третото си издание, съставът прави пълен поклон пред наратива и оставя той да ръководи емоциите в звука. Не след дълго, траклистът започва да звучи бледо в сравнение с остатъка от дискографията. Музиката тук е по-бавна и завладяваща, отколкото тежка и галопираща. Но всеки акцент, дефиниращ стилистиката на проекта, е запазен и изразен тук. И макар агресията да липсва, представеният набор от парчета е изключително приятен за слушане. Това, което губят като паразитност, заменят с друг вид докачливост, трудна за дефиниране в обективен смисъл. Композициите не пропускат да направят и един дълбок поклон пред класическия хеви метъл, чийто дух снове из петолинията. А обработката, разбира се, е блестяща, със завидно добри хрумвания и вметки, които доказват професионализъм.

Истина е, че това не е типичният албум. Няма едно парче, което да може да се препоръча с етикет „хит-разбивач“. Дори може да се каже, че реален хит липсва. Но въпреки това, целият опит, който е излян в този труд, му придава чаровен и неустоим магнетизъм. Със сигурност “III” не може да замени епичният “Touched by the Crimson King”, но той не се и опитва.

След толкова години на сцена и толкова участия в различни по цел и привкус проекти, двамата творци се опитват да покажат нещо различно. Това предизвикателство за тях е родило музика в мащаби, далечни за стандартния релийз. В случая на Demons & Wizards, изразът „да се надскочиш“ придобива съвсем различен характер. Но все пак, изглежда това е и целта на проекта – да те отнесе някъде другаде, макар за кратко. А “III” се справя блестящо с тази задача.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Goatlord
Grumpy, сподели и твоето ревю, та да сравняваме. :D
от Grumpy
Днес в рубриката как да НЕ пишем ревю...
Сериозно ли никой не прочете този абзац поне още веднъж, за да види колко безумен и претенциозен е?

"Интродукцията е умерена и играе ролята на въведение в абсолютния смисъл на думата. “III” започва с това да хване ръката на слушателя и увлекателно да го пренесе в друг свят. Атмосферата взима превес над творчеството и много рядко пуска юздите му. Групата винаги е била известна с това, че приоритизира наратива в творчеството си. Макар че историите са чужди, погледът е личен, което придава уникалност на проекта. В третото си издание, съставът прави пълен поклон пред наратива и оставя той да ръководи емоциите в звука. Не след дълго, траклистът започва да звучи бледо в сравнение с остатъка от дискографията. Музиката тук е по-бавна и завладяваща, отколкото тежка и галопираща. Но всеки акцент, дефиниращ стилистиката на проекта, е запазен и изразен тук. И макар агресията да липсва, представеният набор от парчета е изключително приятен за слушане. Това, което губят като паразитност, заменят с друг вид докачливост, трудна за дефиниране в обективен смисъл. Композициите не пропускат да направят и един дълбок поклон пред класическия хеви метъл, чийто дух снове из петолинията. А обработката, разбира се, е блестяща, със завидно добри хрумвания и вметки, които доказват професионализъм."

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт