Ревюта
Група: Bendida      Албум: First of the Heroes      Автор: Warrior Of Ice      Март, 2020
Bendida - First of the Heroes (ревю от Metal World)

Нужно е много специфично съчетание на самоувереност, талант и мазохизъм, за да твориш в толкова изискващ, еклектичен и същевременно пренаселен жанр като симфоничния пауър метъл. Може би затова у нас въпросният преобладаващо е пренебрегван в полза на по-екстремни и – нека бъдем честни – по-лесни за възпроизвеждане направления на тежката музика. В този контекст прави чест на групи като Bendida усилието им да свирят с амбиция и размах, съпоставими с тези на големите имена в световната сцена.

Новият студиен опус на бандата, “First of the Heroes”, бележи значително развитие спрямо дебютния “Goddess of the Moon” в почти всеки аспект – от продукцията и смесването през индивидуалните музикантски изпълнения та чак до графичното оформление. Композирането тук е по-смело и мащабно, с по-хомогенна спойка между отделните елементи и вдъхновения, чести смени в ритъма и темпото, дори изграждане на редица парчета по прогресив образец. Специално внимание заслужава китарната работа на Вини Атанасов – технична, емоционална и белязана от онази необяснима магия, превърнала Luca Turilli в законодателя, който е днес. Класическият подход към музицирането издига албума далеч над това, което сме свикнали да смятаме за средно ниво на метъла в България, а умело вплетените фолклорни влияния доизграждат характера му.

Колкото и да е парадоксално, най-голямото достойнство на записа – неговата динамика и разнообразието от изразни средства – е и най-голямата му слабост. Докато някои от аранжиментите са целенасочени и добре премерени, други са излишно претрупани и оставят слушателя в очакване на кулминация, която така и не настъпва. Тъкмо запомнящите се, прилепчиви мелодии в крайна сметка са това, което те кара да слушаш един албум отново и отново, а в случая те сякаш губят битката със сложните, многопластови конструкции. От друга страна, вокалистката Кремена Николова, при все неоспоримите си диапазон и певческа техника, невинаги успява да вложи в партиите си нужната изразителност, за да ги изведе до онова ниво, което биха могли да имат.

“First of the Heroes” едва ли ще превърне Bendida в новите Therion или Rhapsody, но е очевидно огромното количество труд, искреност и професионализъм, вложени в него. Макар да има какво още да се желае от албума, той определено е стъпка в правилната посока и дава надежда за бъдещето на родния симфо/пауър метъл.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт