Ревюта
Група: Sepultura      Албум: Quadra      Автор: Лилкоff      Март, 2020
Sepultura - Quadra (ревю от Metal World)

Изминаха 24 години, откакто Sepultura пуснаха на пазара последния си запис с братята Cavalera. “Roots” преобърна цялата метъл индустрия с главата надолу и зададе модел, който повече от две десетилетия все още е актуален и работи. За този период от време се случиха много неща: Max Cavalera основа Soulfly, Cavalera Conspiracy и заедно с брат си Igor участва в още редица проекти с други известни музиканти. От другата страна, Andreas Kisser нагърби Derek Green с тежката задача да влезе в обувките на големия Max – решение, което не бе прието радушно от голяма част от фенската маса на бразилския квартет. Резултатът бе ясен – отлив в продажбите на дискове, като тук няма как да не съпоставим цифрите с тези, които Soulfly генерираха. Само с дебютния си едноименен албум и последвалият го две години по-късно “Primitive”, Cavalera и компания рязко се откъснаха пред Sepultura, които между 1997-ма и 2017-а реализират осем издания, от които обаче трудно можем да се сетим и за едно парче.

“Quadra” е най-силното издание на Sepultura от 1996-а насам! За първи път от 24 години сформираните в Бело Оризонте трашъри успяват да осъществят изключително смислен и концептуално издържан запис. Както сами забелязвате, в заглавието му е заложено числото 4. Оттам идват и четирите отличителни части на албума, всяка от която разполага с по три парчета. Първата включва тематично актуалната “Isolation”, “Miss to an End” и “Last Time”, които ни връщат във времената на “Schizophrenia”, “Beneath the Remains” и “Arise”. Втората част е ориентирана към груув-перкусионния период на групата, или казано с други думи – “Chaos A.D.” и “Roots”. Тя се състои от “Capital Enslavement”, “Ali” и “Raging Void”. Третата четвърт включва “Guardians of Earth”, инструментала “The Pentagram” и “Autem”. Отличителното в тази част са прогресив елементите, които бразилците прилагат. Последната четвъртина е по-бавна и мелодична, като в нея са разположени заглавният инструментал, “Agony of Defeat”, която вече се превърна във фаворит на феновете и критиците, както и “Fear • Pain • Chaos • Suffering”, в която участие взема Emmily Barreto. Да, не си прочел грешно! Toва е песен на Sepultura, в която има женски вокал.

Друга отличителна черта на “Quadra” e симфоничната секция. Andreas Kisser никога не е криел симпатиите си към скандинавската метъл сцена и в този запис това негово влечение няма как да не направи впечатление на всеки, който си го пусне. Интересна подробност е участието на Eloy Casagrande в голяма част от композиционните дейности тук. След напускането на Маx Cavalera, Аndreas Кisser се превърна в едноличен мастърмайнд зад името Sepultura. Последно, но не на последно място трябва да отбележим великолепната работа зад пулта на момчетата от Nuclear Blast, които издават последните четири албума на легендарните трашъри.

Опус номер 15 в богатата дискография на Sepultura може да бъде определен като много добър. Парчетата, които Andreas Kisser, Derek Green, Paulo Junior и Eloy Casegrande са записали, имат потенциал да върнат голяма част от фенбазата на групата, която тя изгуби в последния четвърт век. “Quadra” е интересен и хубав албум, който заслужава да му бъде даден шанс и днес, когато всички трябва да бъдем по домовете си, е най-подходящото време за това!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт