Ревюта
Група: Master Boot Record      Албум: Floppy Disk Overdrive      Автор: Стако      Март, 2020
Master Boot Record - Floppy Disk Overdrive (ревю от Metal World)

Master Boot Record не са спрели дори за миг да възпяват ерата на синтезирания хеви метъл. Уникалната смеска от барокови композиции, ръмжащи китари и реещи се chiptune клавири, която италианците предлагат, сякаш вече е тяхна запазена марка. А името им безпроблемно се асоциира с качествени, чести издания.

Издания, чиито траклистове са пълни с процеси, файлови формати и стойности, които е по-вероятно да срещнем в CMD панел, отколкото в описанието на нечие изкуство. Но това са методите, с които дуетът продължава да издига безличието в култ. А това никак не е случайно – понякога провокацията трябва да бъде многослойна. Точно както във “Floppy Disk Overdrive ”.

Тазгодишното издание на MBR е несъмнено от най-силните им, макар отново да е изпъстрено единствено от инструментали. Още от самото начало ни посреща познатият стил, който звучи все така оригинално. Бързо след това се усещат леки вметки и промени, които не спират да радват слуха. Този труд е сякаш по-повлиян от музиката на стари, класически видео игри. Това винаги е било фактор, но не и до такава степен. Ако в миналото са издавали кавъри и са промъквали някоя и друга препратка в определени парчета, то тук този поклон е единствено осезаем. И доколкото старите видео-игрови мелодии от 80-те и 90-те разчитаха на кратки мотиви, които се повтарят, то във “Floppy Disk Overdrive” тази концепция се изтрива. Албумът е несъмнено най-прогресивната точка, до която барокът се е простирал. Жестоки трашърски пориви и красиви баладични прояви се редят сякаш безконфликтно. А изпълнението е без забележка, като този път са включени дори няколко хитри примеса в пост-продукцията. Самите композиции тук доказват завидно познание на музикалната теория от класическата епоха, като най-силно впечатление прави демонстрираното владение на темпото.

Докато има жажда за качествена музика, независимата сцена ще продължава да се радва на проекти като този, които доказват, че все още е възможно да направиш нещо с алтернативна стойност; че е възможно да се предаде мисъл, макар и без думи. Модерната ера даде силата в ръцете на MBR. Оставете се в ръцете им и те ще ви изнесат един мастърклас по дигитализация.

Музиката във “Floppy Disk Overdrive” е красива, дива и добре сложена. И именно това е парадигмата, с която Master Boot Record оправдават наименованията на своите произведения. Реещите се, силни барокови прогресии безконфликтно флиртуват с безпощадните баси, а резултатът може да бъде само един:

               C:\mbr>start fdo.exe

                                Playing…

Поклон пред ерата на синтезирания хеви метъл!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт