Ревюта
Група: Nightwish      Албум: Human. :II: Nature.      Автор: Warrior Of Ice      Април, 2020
Nightwish - Human. :II: Nature. (ревю от Metal World)

Старата максима на Томас Грей, че невежеството е блаженство, продължава да е вярна и днес, 250 години по-късно. Слушайки новия албум на Nightwish, е трудно да не ти хрумне, че Nuclear Blast са сбъркали с официалната дата на издаването му – вместо на 10-и април, щеше да е далеч по-удачно да се появи на 1-ви. Защото той е не само подигравка с наследството на групата и със симфо метъл жанра като цяло; той е и подигравка с времето и надеждите на всеки, който е очаквал нещо смислено от тях. При все това, дежурната армия от апологети несъмнено ще го провъзгласи за най-великото постижение на човечеството от тоалетната хартия насам.

Двойните албуми поначало будят здравословен скептицизъм, дори когато (или пък тъкмо когато) идват от големи имена. Първата част на “Human. :II: Nature.” наследява всички негативни черти на предшественика му “Endless Forms Most Beautiful”, като дори успява да добави към тях и някои нови. На първо място, финландците никога не са звучали толкова несвързано и хаотично, без ясна визия за собствения си стил. Жанрово, песните се опитват да бъдат твърде много неща едновременно, но Tuomas Holopainen просто не е Devin Townsend. Китарите отново са изтикани на заден план в композиционното изграждане за сметка на същите изтъркани оркестрации, които бандата предъвква вече 15 години. Floor Jansen все още е най-талантливата вокалистка в целокупната метъл сцена, но можеш да го разбереш само от лайв интерпретациите ѝ на стари класики. Престъпно е да разполагаш с изпълнителка от подобен калибър и да затвориш гласа ѝ в толкова невзрачни партии – явно Tuomas все още си представя посредствени поп певачки, когато пише вокали. За сметка на това пък култовият Marco Hietala се обажда два пъти и половина в целия запис.

Когато най-силната композиция тук е нещо, което звучи като неиздаден материал от епохата на “Dark Passion Play”, това не говори добре за моментното състояние на състава. Освен в сингъла “Noise”, откъслечни проблясъци се откриват още в епичния, грабващ припев на “Pan” и дуумаджийските залитания на “Endlessness”. Междувременно “Harvest” отчаяно иска да е част от саундтрака на “Цар лъв”, а от тъжното мяучене на Floor в “How’s the Heart?” през отегчителната “Procession” до нелепия животински лай в “Tribal” така и не се случва нищо вълнуващо.

Вторият диск от своя страна е напълно излишен, бидейки олицетворение на напъните на Tuomas да се изживява като новия Hans Zimmer, Danny Elfman или поне Thomas Bergersen. Като опит за саундтракова музика с фолклорен привкус пиесите са що-годе прилични; какво точно правят в албум на Nightwish, вместо в някой нов опус за Скрудж МакДък, е друг въпрос. Едно от основните им достойнства е, че поне тук гайдата на вездесъщия Troy Donockley не звучи като напъхана насила.

“Human. :II: Nature.” е издание с претенции за музикална и лирическа дълбочина, които в крайна сметка си остават само това – претенции. Броят на запомнящите се мелодии в него е удивително нисък, и дори след многократно преслушване твърде малко от съдържанието му остава със слушателя. Но колкото и нерадостно да е настоящето, винаги можем да се върнем към епохата, когато тази група предлагаше несравнимо по-сериозно музициране с по-скромен бюджет и в по-ограничено времетраене.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Mad Max
Не ми харесва пътят, по който вървят.
Албумът е отвратителен. Не бих си го пуснал пак.
от Dark Passion Play
Аз слушам албума вече няколко пъти и да казвате,че е слаб и песните не струват ми се струва меко казано абсурдно.
Music е една прекрасна песен,както се казва в текста "losing yourself to the endless symphony"
Noise е тотален хит и страшно актуален за времето си.За видеото да не го говорим.
Shoemaker-не знам как някой може да каже за тази песен,че само става.Тя ни разказва историята за Eugene Shoemaker по един изключително красив начин.Заслушайте се в текста,в композициите,в хора.За Флор нямам думи накрая.Останах за пореден път изумена от нейният ангелски глас и от това какви оперни заложби има.Тази песен смело твърдя,че е една от най-прекрасните на Nightwish,която буквално те докосва.
Harvest-напомня ми на Elan и наистина мога да започна да танцувам на нея под съпровода на толкова красивите келтски мотиви и гайди.
Pan-за мен е страшно добра и сложна песен,която пак има история и е свързана с гръцката митология.Оркестрациите и хорът са брилятни.
How's the Heart-много лирична и хубава песен,с фолк мотивите прилича на I want my rears back и Last of Wilds.Една от любимите ми всъщност
Procession-да твърдите,че тази песен е слаба,явно въобще не сте разбрали замисъла или не сте се опитвали.Това е една от най-личните песни,които Nightwish са правили и също гласът на Флор се откорява страхотно.Тази песен ни кара да се замислим за планетата ни,за това как продължаваме и продължаваме да я унищожаваме без да ни пука и когато се усетим,ще е твърде късно.
Tribal-една от най-тежките песни на Nightwish,бих я сравнила с Master Passion Greed и същевременно с много интересен замисъл.
Endlessness-доста ме изненадаха с това дум вдъхновено парче.Напомня ми на Paradise Lost или Katatonia.Но за мен е прекрасна композиция и дуетът между Марко и Флор е повече от перфектен.
Втората част по мое мнение е много,много красива,все едно те пренася в друг свят.Много малко метъл групи биха се осмелили да издадат напълко инструментален албум,а Nightwish за пореден път ни показват,че не се влияят от никого.Продукцията тук с хорът е на супер високо ниво.
Колкото повече слушам албума,толкова повече ми харесва и го оценявам.За мен тази оценка не е обективна въобще и е много слаба.Аз ако не направо десятка бих му дала 9,5.Този албум трябва да се чуе повече от един път.Трябва да се разбере,да се вникне в текста на песните,да се замисли малко човек над посланията,които иска ни каже Туомас.По-голямата част от хората не искат да се затормозяват излишно,не искат да се напрягат,все пак комерсиалните и прости неща се възприемат много по-лесно.Nightwish отдавна са показали,че не ги страх да експериментират и смятам,че с всеки албум ни демонстрират нещо ново и уникално както е в случая с последния.Не бих казала,че Nightwish е група за всеки,тъй като техните сложни,многопластови композиции и послания няма да бъдат разбрани от всички.
В този албум всеки от бандата е в пълна хармония с всички,на всеки от вокалистите им е отредена водеща роля,всеки си има място и не е излишен.Само отворете да видите какво е мнението на Пламен,учителят и откривателят на Nightwish за албума.
Моят съвет е просто изслушайте внимателно албума като следите текста и се потопете във вълшебния свят на музиката,написана от Туомас.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт