Ревюта
Група: August Burns Red      Албум: Guardians      Автор: Стако      Април, 2020
August Burns Red - Guardians (ревю от Metal World)

August Burns Red, сякаш вечно устремени напред и нагоре, успяха да се превърнат в един от устойчивите стълбове на западния метълкор. Изминатият от тях път впечатли мнозина и имаше защо. Вдъхновението им премина през множество метаморфози, а от всяка нова форма те успяваха да задържат по нещо, което да превърнат в неизменна част от своя стил.

Американците бяха поели на поход срещу застоя. С последните си няколко издания те правиха не просто крачки, а цели скокове. В работата им все по-често и успешно се промъкваха прихватчиви прогресив хрумки, които бяха увенчани с голям успех. И сякаш неусетно стигаме до деветия студиен запис на групата, “Guardians”.

Траклистът стартира по традиционен начин. Звукът експлодира в колоните и първият извод е налице: това издание е по-тежко от предшествениците му. Сякаш прогресивните наклонности отстъпват, а на тяхно място е добавена доза дет метъл. В сянката на композициите проличава и друга истина – текстовете са по-директни. От тях се разбира, че в ядрото си “Guardians” е концептуален албум, коментиращ социалните проблеми на модерното общество. Това обаче не жъне успех, тъй като казаното е вече изговорено, а презентацията не дава нова гледна точка или мъдро заключение. За щастие, музиката има с какво да впечатли. Срещат се парчета с припеви – нещо, което съставът рядко си позволява. Цялостно, звученето е по-тежко и равно, а промените в темпото не напускат метълкор територията. Познатите препратки към далечни жанрове определено ще липсват на някои фенове, но това никак не значи, че работата тук не е мелодична. Покосяващата китарна работа на John “JB” Brubaker ще ви обитава дълго време, а зверските вокали на Jake Luhrs звучат по-пъстри от всякога. Дозата паразитност също е задържана, макар приложена по познат начин. Дори предвид, че песните тук са еднотипни, винаги присъства щипка уникалност, за да не се изгуби доказаният майсторлък в музицирането. В редки сегменти се усеща проблясък с прогресивен характер, но е ясно, че този път това не е целта. А финалът на цялото това приключение е, с една дума, красив.

Трябва да се признаят адмирации на групата за хомогенността и меланхоличния минимализъм, който те прилагат към външния вид на изданията си. Може би това е единствената банда, чиято дискография стои добре на рафта, подобно на стойностни издания на силна поредица книги. Това не само показва грижа, но и уважение към фенбазата.

Всъщност цялостно изданието звучи като създадено за феновете. Сякаш текстовете са преразказани впечатления от техни истории, които като крайност са общи и човешки по характер. На всеки му се случва да успее, да изгуби любим или да трябва да се изправи пред невъзможна ситуация. А цялата тази грижа е представена под формата на траклист, който отдава почест на цялата история на August Burns Red – като ценности и като изкуство. Ако някога ви се наложи да препоръчате албум, чрез който някой се запознае с творчеството им, това определено трябва да е “Guardians”.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт