Ревюта
Група: Atramentus      Албум: Stygian      Автор: WingWriter      Август, 2020
Atramentus - Stygian (ревю от Metal World)

Ако си търсиш нова суперъндърграунд група за слушане, спрял си се на правилното място. Atramentus са толкова далече от мейнстрийма, че името им не присъства даже и в метъл архивите (засега). Съдейки по качеството на дебюта им обаче, съвсем скоро би трябвало да започне да се говори повече за тях в границите на стила. Всъщност музикантите, мистериозно скрили се зад този проект, не са съвсем случайни и би трябвало да са доста разпознаваеми в канадските метъл среди. И като стана дума за състава на групата, Atramentus имат близки връзки с дет метълите Cathe’ilist, които пък от своя страна са свързани с вече по-познатите международно Beyond Creation, така че лека-полека успяваме да навържем нещата.

“Stygian” е албум, който напълно отговаря на името си. Думата се свързва с реката Стикс, която в древногръцката митология протича през подземното царство на Хадес. В съвременната англоезична култура “stygian” се използва като синоним на мрачен, мъглив, неприветлив. Залагайки изцяло на тези мотиви в музиката си, с изтънчеността на франкофонските си корени, Atramentus ни въвличат в приказка за безнадеждността. Трите мащабни композиции в записа разкриват съдбата на безсмъртен рицар, прокълнат да броди вечно по земята. След като животът на планетата изчезва, а слънцето угасва, единствената компания на главния герой остават мразовитите ветрове, ледовете и безкрайната нощ. Дори те не могат да постигнат мечтата му – смъртта.

Началото е поставено от 16-минутната пиеса “Stygian I: From Tumultuous Heavens... (Descended Forth the Ceaseless Darkness)”, която бавно и зловещо ни въвлича в историята на албума. В минорните постройки на пианото няма нищо изтънчено и меланхолично. Тук ще чуеш единствено ужас и грозота. Дълбоки гърлени вокали, чисти китари и църковен орган превземат втората четвърт, а постепенно увехналите цветя се превръщат в красиви бели хризантеми. Сякаш идващи от небето, божествени хорови напеви внасят светлина в картината. Тук влиянията от легендарните Skepticism са интерпретирани великолепно, а на моменти като че ли се усещат препратки и към италианската школа на The Foreshadowing. Всичко това се случва като че ли само за момент. Светкавично хризантемите отново увяхват и зловещи блекарски писъци започват да се борят с живота на композицията през следващата четвърт. Следва солова част на орган, след което бавно се завръщат тежките китари от началото на песента, подкрепени от речитативи и обертоново пеене. Накрая остават само ударните и финалът се оказва една от най-напрягащите за слушане части.

Неизвестността, която ни обзема в края на първото парче, ни въвлича в дарк ембиънт звученето на “Stygian II: In Ageless Slumber (As I Dream in the Doleful Embrace of the Howling Black Winds)”. Тук дължината спада до обикновените четири минути, но изживяването е брутално. “Stygian II” е произведение, достойно за саундтрак към хорър филм. То символизира ужасяващ кошмар, който завършва с рязко поемане на дъх и внезапно събуждане.

“Stygian III: Perennial Voyage (Across the Perpetual Planes of Crying Frost & Steel-Eroding Blizzards)” несъмнено е и кулминацията, и развръзката, и епилогът на историята. С умопомрачителната си дължина от малко над 27 минути, епосът е перлата в албума – абсолютен шедьовър на фюнеръл дуум метъла, който трябва да бъде чут от всеки фен на жанра. Очаквано, тук има от всичко по много – от чисти китари, пиано и обертоново пеене, през красиви хорови вокали, ниски грънт ревове, та чак до епичния блек метъл накрая. Тук Atramentus видимо са вложили цялата си творческа сила, а резултатът е покъртителен. В комбинация с предните две песни, “Stygian” несъмнено се нарежда сред забележителните издания за годината.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт