Ревюта
Група: Unlucky Morpheus      Албум: Unfinished      Автор: Warrior Of Ice      Август, 2020
Unlucky Morpheus - Unfinished (ревю от Metal World)

Японската метъл сцена търпи небивал възход през последните десет години. Групи като Aldious, Cyntia, Mary’s Blood, Band-Maid, Lovebites, Serenity in Murder и Unlucky Morpheus показаха, че са в състояние да доразвиват и обогатяват дори жанрове, традиционно доминирани от европейски и американски състави. Тъкмо Unlucky Morpheus са може би най-интересните представители на тази вълна – както заради своя изключително динамичен и еклектичен стил, така и със забележителната си продуктивност (средно по три издания на година).

Японците първоначално се прочуха с майсторските си метъл аранжименти на поредицата компютърни игри Touhou и при все че “Unfinished” се явява 18-и дългосвирещ запис в дискографията им, той е едва четвъртият такъв с изцяло авторски композиции. Категорията “симфоничен пауър метъл” отдавна е твърде тясна за звученето им, но все пак дава бегла представа за това, което предлагат. Наред с изобилието от неокласически вдъхновения, тук е продължена тенденцията към все по-бързо, тежко и технично свирене, започнала в “Change of Generation”. При по-задълбочено вслушване могат да се различат влияния от класици като Stratovarius, Rhapsody и Angra, но те са толкова добре претопени в стила на Unlucky Morpheus, че не може да става дума за каквото и да е имитиране.

Макар да са съвсем компактни като продължителност, парчетата в “Unfinished” са толкова многопластови и разнообразни, че е нужна максимална концентрация, за да бъдат напълно оценени. Случващото се за единица време понякога става наистина трудно за обхващане: ритъм и темпо се менят почти като на игра, интерпретации по Шуберт и Паганини се преплитат с бластбийтовете на Fumiya и виртуозните двубои между китарата на Jinya и цигулката на Jill, а над всичко това се извисява гласът на феноменалната фронтдама Fuki. Откриващият сингъл “Unending Sorceress” задава тона на албума – засилен акцент върху харш вокалите на лидера Shiren и ураганно музициране, подправено с ултра-нърдовски текстове на роден японски. Клавирните оркестрации придават плътност и драматизъм на песни като “Near the End” и “Dogura Magura”, докато модерната насечена рифовка в “Make Your Choice” напомня на аниме хитовете на Yōsei Teikoku – бившата банда на Shiren. От грабващите фолк мотиви в “Salome” до евро-пауър химна “Carry on Singing to the Sky”, посветен на покойния André Matos, няма и миг скука.

Все по-рядко някоя млада формация успява да се открои със собствена разпознаваема фраза, и именно затова Unlucky Morpheus са толкова ценно явление. Шестимата продължават да набират устрем, а потенциалът им за развитие е наглед безкраен. Ако успеят да пробият извън родината си – нещо, което на този етап изглежда въпрос на време – само глобален катаклизъм би могъл да ги спре.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт