Ревюта
Група: Uada      Албум: Djinn      Автор: WingWriter      Август, 2020
Uada - Djinn (ревю от Metal World)

Ако Uada се бяха сформирали през вече далечното начало на 90-те години, вероятно щяха да бъдат анатемосани от твърде елитарната за времето си блек метъл сцена. Няма как да свириш толкова мелодична екстремна музика и да ти се размине. Точно затова е супер забавно да слушаш метъл днес. Можеш да попаднеш на такива неща, каквито не си и допускал, че е възможно да съществуват.

Блек метълът, като европейско творение, винаги е бил по-популярен на Стария континент. Това от своя страна кара съседите през океана да са по-експериментално настроени. В основата си Uada свирят блек, но на повърхността ще откриеш влияния от толкова много други жанрове, че направо ще ти се завие свят. В безсрамно мелодичните пасажи можеш да чуеш от по-стандартните хеви и дет, чак до несъвместимите пънк и хард рок.

“Djinn” е трети албум за американците, които с всяко следващо издание стъпват все по-стабилно. И макар инструментално квартетът да се отдалечава от традициите на блек метъла, звученето на албума носи онази студена първичност, типична за стила. Качеството на записа е безкомпромисно – сурово, но достатъчно изчистено, за да не ти се налага съвсем да се прехвърляш към норвежките подземия в края на миналия век. И все пак вокалите звучат сякаш идват от някоя пещера – оставени са по-назад в микса и са наблъскани с необходимото за случая количество reverb. Така гласът се превръща в пети инструмент.

Над традиционно бесните ударни обаче се изписват мелодични китари, които без никакви усилия галят ушите. И всъщност това е движещата сила в “Djinn” – китарите. Всяка песен може да се похвали с поне два основни рифа, които или ще ти откъснат главата в комбинация с подложените бластбийтове, или ще те накарат да се заслушаш по-задълбочено. Идеален пример за първия вариант са “No Place Here” с внушителните си 14 минути и праволинейната касапница “In the Absence of Matter” – може би най-силната композиция в албума. Във втория случай ще чуеш “The Great Mirage”, която редува бесни бриджове с бавни куплети, а малко след средата басът и ударните затихват пред грандиозен китарен риф, разделящ парчето на две части. “Forestless” е силно произведение, също залагащо на по-бавно темпо. Тук ще чуеш чисти катари в началото, последвани от прогресив риф, без да се пропуска стандартното избухване в средата. И като стана дума за прогресив, няма как да не споменем закриващата пиеса, “Between Two Worlds”. Тя отговаря на името си – в нея Uada съчетават всичко чуто до момента в един грандиозен финал. Композицията е разделена на три основни части и всичко това достига 14 минути дължина.

“Djinn” е блек метъл албум, предназначен за хора, които не слушат блек метъл. Той няма претенциите да е гениално и многопластово произведение на изкуството. Вместо това американският квартет е съумял да запише мелодична вихрушка от звуци, която, при достатъчно внимание към ъндърграунд сцената, може да отвори много врати на новодошлите в света на екстремната музика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт