Ревюта
Група: Dragony      Албум: Viribus Unitis      Автор: WingWriter      Януари, 2021
Dragony - Viribus Unitis (ревю от Metal World)

Един пауър метъл албум винаги е добро начало за годината, особено когато е от онзи неокласически тип, който така може да ти оплете музикалните вкусове, че да се чудиш сега да куфееш ли, или да дирижираш във въздуха пред въображаем оркестър. Австрийците Dragony носят точно този културен сблъсък със своето четвърто издание… Хм, сега ако се замислиш, един от най-големите независими метъл лейбъли е австрийски, а дори този факт не помага особено тамошната сцена да захвърли бутиковата си същност. Кой знае, може би новият труд на Dragony ще промени това. “Viribus Unitis” излиза под флага на Napalm Records, но вътрешността на диска е изпълнена с къде-къде по-любопитни подробности, в които ей сега ще се впуснем.

Четвъртият запис на Dragony прилича на исторически роман, но не от онези с прашасалите дебели старинни корици. Не, “Viribus Unitis” повече наподобява модерно произведение на изкуството, току-що излязло от печат, с пъстри илюстрации и гланцирани страници. Той няма да бъде забутан в дъното на библиотеката, надявайки се да бъде открит от някой запален ценител, а ще е изложен на витрината на книжарницата като новия бестселър за всички фенове на историята и фантастиката. Освен това в композирането е замесен и Tommy Johansson (Sabaton, Majestica), така че ето ти още един аргумент защо трябва да чуеш албума.

“Viribus Unitis” ни разказва за управлението на австро-унгарския владетел Франц Йосиф в тежките години на империята след погрома в Австро-пруско-италианската война от 1866-а година. Дотук добре с историческата част, обаче Dragony са решили да не са поредната група, копираща Sabaton, затова събитията във “Viribus Unitis” се развиват в паралелна вселена, изпълнена с магия, наука и зомби армии. По някое време ще срещнеш императрица Елизабет Баварска, която ще е обладана от демонични сили, както и със самия Франц Йосиф в някакъв странен стиймпънк облик.

Лирически и концептуално Dragony може и да се отдалечават от Sabaton, но композиционно са точно в стила на шведската танкова дивизия, а към сместа е добавена щипка Majestica и малко Twilight Force. Разбира се, нито една от споменатите групи не би се сетила да сложи Щраусовия валс “На хубавия син Дунав” за интро – абсолютно култов избор от страна на австрийците, адмирации за което. Останалото настрана, в албума си има всичко: скорострелни пауър метъл вихрушки (“Gods of War”, “Magic”), епични химни (“Love You to Death”, “Darkness Within”), леко напомнящата Orden Ogan “A.E.I.O.U.” и, разбира се, класически хеви метъл с неокласически окраски – “Made of Metal (Cyberpunk Joseph)”.

Ако пропуснеш финалното недоразумение “Haben Sie Wien schon bei Nach geseh’n”, ще получиш непретенциозен, но за сметка на това симпатичен пауър метъл запис. “Viribus Unitis” е перфектната подготовка за изданията на големите имена, които очакваме тази година.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт